Przepis na: Flan casero / Flan de huevo

Flan casero / Flan de huevo
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
2 hr
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
2 hr
Składniki dla 4 osób
Flan
  1. 1 litr mleka
  2. 6-7 Sztuk Jajka
  3. 150 g cukru
  4. 2 laski wanilii
Karmel
  1. 100 g cukru
  2. 20 ml wody
Instructions
  1. Utrzepujemy jajka z cukrem aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Gotujemy mleko i dodajemy ubite jajka.
  3. Gdy tylko zacznie wrzeć ściągamy je natychmiast, bez przerwy mieszając.
  4. Do rondla / patelni sypiemy cukier i dodajemy wodę, bez mieszania, aż do zkarmelizowania. Ściągamy z ognia gdy tylko zbrązowieje, uważając by się nie spalił.
  5. Dodajemy karmel do foremek.
  6. Płynny flan dodajemy dolewamy do foremek na wcześniej wlany karmel.
  7. Pieczemy w temperaturze 170 ° C przez 45 minut.
  8. Po tym czasie, studzimy w temperaturze pokojowej przez 2 godziny.
  9. Schładzamy następnie w lodówce.
  10. Dekorujemy np. laską wanilii lub miechunką peruwiańską
Hiszpańskie smaki http://hiszpanskiesmaki.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *