
Lombarda navideña
2016-12-22 21:44:19

Czerwona kapusta pieczona z jabłkami, kasztanami jadalnymi, pomarańczą i cynamonem. Potrawa ta jest nieodłączną częścią Wigilii Bożego Narodzenia w Madrycie, Kastylii La Manczy a także w Kastylii Leon. Ta wersja zdecydowanie wywarła na mnie większe wrażenie, niż bardziej popularna lombarda z ziemniakami, dzięki świątecznemu aromatowi nadanemu przez cynamon, skórkę z pomarańczy i odrobinę goździków 🙂
Prep Time
30 min
Cook Time
30 min
Total Time
1 hr
Składniki dla 4 osób
- 1 duża czerwona kapusta
- 1 pomarańcza
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 1 duże zielone jabłko
- 20 g cukru
- 150 g gotowanych i obranych kasztanów
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 2 łyżki octu z sherry
- Oliwa z oliwek
- Sól
Przepis
- Myjemy i siekamy kapustę, odrzucając głąb. Myjemy i obieramy skórkę z pomarańczy, starając się usunąć białą część. Obieramy i kroimy jabłko w kostkę.
- Podgrzewamy na patelni lub rondlu oliwę z oliwek i następnie dodajemy cynamon, skórkę pomarańczową (najlepiej posiekaną w kostkę) i goździki. Czekamy, aż oliwa nabierze smaku wrzuconych składników.
- Dodajemy kapustę i jabłka, dobrze mieszając, następnie brązowy cukier, sok pomarańczowy, czerwone wino i ocet. Wreszcie obrane kasztany i gotujemy przez około 5 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C a całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy niewielką ilością wina i przykrywamy folią. Pieczemy około 30 minut, obserwując czy nie wysycha mniej więcej w połowie gotowania. Dodajemy wody lub wina jeśli to konieczne.
- Serwujemy na talerzu jako odzielna potrawa wigilijna lub podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa, np. kaczki.
Hiszpańskie smaki http://hiszpanskiesmaki.pl/
To wygląda smakowicie
Dzięki! Smakuje jeszcze lepiej! 😉
Zainspirowałas mnie 🙂 świetne danie !!
Cieszę się! Zgadzam się z Tobą 😉
Nie znam kuchni hiszpańskiej. Chętnie bym spróbowała…
Każdy region ma inną kuchnię i dosłownie każdy może znaleźć coś dla siebie 😉