Przepis na: Crema Catalana / Krem Kataloński

Crema Catalana / Krem Katalonski
Jeden z najpopularniejszych deserów w Hiszpanii, pochodzący z Katalonii, znany jest już wśród ich mieszkańców od przynajmniej XIV wieku (pierwsze źródła pisane). Legenda głosi, że gdy pewien biskup przybył do jednego z katalońskich klasztorów, tamtejsi mnisi postanowili poczęstować go przepysznym deserem, rodzajem płynnego flanu. Po posypaniu go cukrem podgrzano go na tyle, że biskup próbując pierwszy raz wykrzyknął ¡crema!, co w języku kataloński oznaczało "Gorące!". Od tego czasu deser nazywano Crema Catalana.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Składniki dla 4 osób
  1. 30 g mąki kukurydzianej
  2. 1 litr mleka
  3. 4 żółtka jaj
  4. skórka z 1 cytryny
  5. laska cynamonu
  6. 200 g cukru
Przygotowanie
  1. Do niedużego rondla wlewamy mleko, laskę cynamonu i skórkę z cytryny.Podgrzewamy na małym ogniu.
  2. Podczas gdy mleko przybiera aromatu cytryny u cynamonu w odzielnym naczyniu dodajemy żółtka z mąką kukurydzianą a także cukier, aż przybiorą jednolitą masę.
  3. Gdy mleko będzie już gorące (nie wrzące) dodajemy połączona zółtka z cukrem i mąką. Cały czas mieszamy tak by nie powstały grudki.
  4. Gdy masa odpowiednio zgęstnieje, wlewamy do glinanych miseczek, lub kokilek do kremu brulee.
  5. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem sypiemy na wierzch cukier i przypalamy palnikiem lub wstawiamy na piekarnika z górnym płomieniem.
  6. Gdy cukier się skarmelizuje, przepyszny krem katloński jest gotowy do podania.
Notes
  1. Na wierzch możemy posypać cynamonem w proszku a także dodać do dekoracji laskę cynamonu lub owoce, np. maliny.
Hiszpańskie smaki http://hiszpanskiesmaki.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *