Przepis na: Gazpachos manchegos

Gazpachos manchegos
Gazpachos manchegos stworzyli pasterze z La Manczy, z bardzo prostych i otaczających ich produktów. Były to między innymi: dzikie ptactwo, kury i / lub ślimaki, paryka,cebula czy pomidory z dodatkiem wody i przypraw. Po przygotowaniu gazpachos, kładziono je na pieczone w ogniu podpłomyki, które w całości jedzono rękoma. Przez to mieszkańcy La Manczy powiadają, że gazpachos manchegos jada się wraz ze sztućcami 😉.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
35 min
Total Time
45 min
Prep Time
10 min
Cook Time
35 min
Total Time
45 min
Składniki dla 4 osób
  1. - 350 g mięsa z królika,
  2. - 350 g mięsa z kurczaka
  3. - 1 cebula
  4. - 2 dojrzałe pomidory
  5. - 1 czerwona papryka
  6. - 3 ząbki czosnku
  7. - papryka słodka w proszku
  8. - posiekany majeranek i tymianek
  9. - liść laurowy,
  10. - szczypta gałki muszkatałowej
  11. - pieprz do smaku
  12. - sól do smaku
  13. - oliwa z oliwek
Składniki na podpłomyki
  1. - 300 g mąki żytniej
  2. - 200 ml wody
  3. - szczypta soli
Podpłomyki
  1. Łączymy mąkę z wodą i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
  2. Rozwałkowujemy placek do grubości około 3 do 5 m.
  3. Nakłuwamy widelcem ciasto co kilka centymetrów.
  4. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni.
  5. Ciasto jest gotowe ciągu kilku minut, dlatego musimy monitorować stan upieczenia do momentu zbrązowienia się ciasta.
Gazpacho
  1. Do garnka wlewamy oliwę z olwiek i pozostawiamy do rozgrzania na średnim ogdniu.
  2. Mięso pokrojone w kostki ok (1,5 - 2,5 cm) wrzucamy do garnka i solimy do smaku.
  3. Gdy mięso zaczyna się rumienić i jest obsmażone z każdej strony, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i czosnek.
  4. Smażymy przez kika minut a następnie dodajemy zblendowane pomidory i paprykę czerwoną w proszku.
  5. Dobrze mieszamy i po chwili dodajemy 2 litry wody, aby przykryć całość mięsa i warzyw.
  6. Doprawiamy przyprawami i na małym ogniu gotujemy przez conajmniej 20 minut.
  7. Podpłomyki łamiemy na małe kawłki i wkładamy do gazpacho.
  8. Gotujemy przez około 10 minut, aby zupa zgęstniała (dzięki dorzuconej macy i dzięki zredukowaniu ilości wody.
  9. Gazpachos podajemy na okrągłym podpłomyku. (Oczywiście podpłomyk możemy położyć na talerz)
Hiszpańskie smaki http://hiszpanskiesmaki.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *