Przepis na: Ensalada murciana / Sałatka z Murcji

Ensalada Murciana / Sałatka z Murcji
To prawdziwy symbol Murcji, choć zadziwić może że mimo świetnej jakości świeżych warzyw sałatka jest zrobiona z pomidorów w puszkach. To dlatego, że pierwotnie Ensalada Murciana była daniem przygotowywanym zimą, w czasie, gdy świeże pomidory nie były dostępne. Dziś zwyczaj ten zaginął i sałatkę je się przez cały rok. Ensalada Murciana, zwana także Mojete lub Moje murciano, która jest zdrowa i pożywna.
Write a review
Print
Składniki dla 4 osób
  1. 500 gr pomidorów całych w puszce
  2. 1 duża cebula
  3. 100 g tuńczyka lub dorsza z puszki
  4. Garść czarnych oliwek dobrej jakości (najlepiej odmiany cuquillo)
  5. Jajko kurze (Ugotowane na twardo)
  6. Oliwa z oliwek
  7. Sól
Instructions
  1. Pokrój pomidory na małe kawałki a cebulę na paski.
  2. Dodaj rozdrobnioną rybę, oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj.
  3. Do sałatki dodajemy pokrojone w ćwiartki ugotowane na twardo jajko, czarne oliwki (Najlepiej z Ciezy 🙂 ) i dosalamy do smaku.
  4. Sałatka Murcjańska jest podawana na zimno.
Hiszpańskie smaki http://hiszpanskiesmaki.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *