Przepis na Calamares rellenos / Kalmary nadziewane z Murcji

Calmares rellenos
Kalmary nadziewane możemy spotkać w różnych odsłonach w całej Hiszpanii, od Katalonii, przez Andaluzję czy Galicję. Ta potrawa przygotowywana jest przez mieszkańców Murcji na uroczystą kolację w wigilię Bożego Narodzenia.
Write a review
Print
Składniki
  1. 800 g kalmarów (całych)
  2. 80 g szynki serrano
  3. 3 jajka (ugotowane na twardo)
  4. 850 g cebuli
  5. 350 g pomidorów
  6. 30 g orzechów pinii
  7. 1 ząbek czosnku
  8. pietruszka
  9. mąka
  10. 150 ml białego wina
  11. oliwa z oliwek
  12. 200 ml wody
Przygotowanie
  1. Oczyszczamy kalmary, odkrawamy płetwy, które następnie kroimy w kostkę wraz z mackami. (Same kalmary odkładamy)
  2. Szynkę Serrano, orzechy pinii i ugotowane jajka kroimy w małą kostkę, a czosnek i pietruszkę drobno siekamy.
  3. Pokrojone składniki krótko smażymy na oliwie z oliwek.
  4. Powstałym farszem nadziewamy kalmary i zabezpieczamy przed jego wypłynięciem poprzez przekłucie wykałaczką.
  5. Nadziane kalmary obsypujemy mąką i smażymy na oliwie z oliwek aż do zarumienienia.
  6. Na oddzielnej patelni przygotowujemy sofrito poprzez podsmażenie cebuli, startych pomidorów i dolaniu białego wina. Smażymy, aż wytrąci się alkohol.
  7. Przekładamy sofrito do rondla wraz z nadziewanymi kalmarami, a następnie gotujemy, dodając szklankę wody i dwie łyżki mąki.
  8. Gotujemy kalmary w sosie aż będą miękkie.
  9. Serwujemy na gorąco wraz z powstałym sosem.
Hiszpańskie smaki http://hiszpanskiesmaki.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *