Przepis na: Biała Sangría / Sangría blanca

Sangría Blanca / Sangría de cava
Sangría to jeden z najpopularniejszych napojów w Hiszpanii, które spożywa się w upalne dni. Oprócz znanej wszystkim Sangrí z czerwonego wina, istnieje również jeszcze bardziej orzeźwiająca wersja, tj. Sangría blanca / Sangría de cava, które to przyrządza się z Cavy - białego, musującego wina z Katalonii, produkowanego metodą szampańską.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 butelka wytrawnej cavy 0,75 litra
  2. 1/3 szklanki likieru pomarańczowego Cointreau
  3. 200 g cukru trzcinowego
  4. 1 laska cynamonu
  5. 100 g malin
  6. 2 pomarańcze
  7. 2 brzoskwinie
  8. 1 cytryna
Instructions
  1. Schładzamy cavę i likier pomarańczowy.
  2. Pomarańcze i cytryny kroimy w plastry. Z brzoskwiń wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę.
  3. Wrzucamy pokrojone owoce, maliny, laskę cynamonu i cukier do dzbanka.
  4. Mieszamy owoce i wlewamy likier wraz z cavą.
  5. Wkładamy Sangríę do lodówki na 30-40 minut i serwujemy ją dobrze schłodzoną.
Notes
  1. Jeśli Sangría nie jest odpowiednio schłodzona, dodajemy kostki lodu.
Hiszpańskie smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *