Przepis na Ajo Blanco

Ajo Blanco
Ajo blanco - z hiszp. biały czosnek, to jeden z najbardziej znanych chłodników w Andaluzji. Pochodzi z Granady (choć o to miano biją się również mieszkańcy Malagi i Extremadura), biały chłodnik z migdałów i czosnku to potrawa, którą Andaluzyjczycy odziedziczyli po Arabach, którzy wykorzystywali migdały w wielu potrawach. Jednak Rzymianie również jedli zupę, składem przypominającą Ajo Blanco. Z racji, że Andaluzja zawsze była regionem rolniczym, tradycyjne chłodniki, które chłodziły organizm w trakcie upałów do dziś są bardzo popularne.
Write a review
Print
Składniki dla 4 osób
  1. 200 g migdałów
  2. 4 ząbki czosnku
  3. 100 g czerstwego chleba
  4. 2 łyżki octu jabłkowego
  5. 200 ml oliwy z oliwek Extra Virgen (Najlepiej z oliwek Hojiblanca)
  6. 0,5 l - 1 l wody (w zależności od gęstości zupy)
  7. 12 winogron
  8. sól
Instructions
  1. Czerstwy chleb wkładamy do miski a następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia.
  2. Obrane migdały gotujemy w wodzie przez kilka minut, aż zmiękną, studzimy.
  3. Czosnek obieramy i wrzucamy do miski wraz z migdałami, namoczonym chlebem, szczyptą soli i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Dodajemy ocet i wodę w zależności od gęstości zupy, dalej miksujemy.
  5. Odstawiamy do lodówki na 1 h i serwujemy dodając połówki winogron na wierzch zupy.
Notes
  1. Możemy polać na wierzch oliwę z oliwek, posypać pokruszonymi migdałami bądź posiekaną szynką serrano.
Hiszpańskie smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

2 thoughts on “Przepis na Ajo Blanco

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *