
Przepis na Garbanzos con espinacas - duszona ciecierzyca ze szpinakiem po andaluzyjsku
Ten przepis to złoto! Rozgrzewająca duszona ciecierzyca ze szpinakiem - idealne na jesienne chłody i zimowe obiady Poznajcie przepis na garbanzos con espinacas - najsłynniejsze tapas w Sewilli, andaluzyjską potrawę o arabskim rodowodzie.Spodziewajcie się dania pachnącego orientem, o delikatnej kwasowości i porządnej dawce czosnku. Czas na konkrety!
Cook Time 25 minutes mins
Course Andaluzja
Cuisine Andaluzja
Servings 4 porcje
Ingredients
- 400 g ugotowanej ciecierzycy może być z puszki
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (opcjonalnie można dodać również szczyptę ostrej)
- ½ łyżeczki łyżeczki ziaren kuminu
- 4 kromki bagietki (lub 2 kromki chleba, około 70g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgen
- 30 ml octu jabłkowego
- 5 ząbków czosnku
- 125 ml wody
- 1 łyżeczkę soli
- pieprz do smaku
Instructions
- Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy obrane wcześniej 3 ząbki czosnku oraz kromki bagietki/chleba. Smażymy do zarumienienia składników.
- Czosnek wraz z grzankami przekładamy do wysokiego naczynia (kielicha blendera), dodajemy kminek oraz łyżeczkę soli. Wlewamy wodę oraz ocet. Całość miksujemy.
- Pozostałą po smażeniu oliwę ponownie rozgrzewamy, dodajemy paprykę i wrzucamy na patelnię 2 posiekane ząbki czosnku. Po chwili dorzucamy także posiekany szpinak.
- Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajemy ugotowaną ciecierzycę i mieszamy całość.
- Po kilku minutach wlewamy naszą mieszankę z czosnku, pieczywa i przypraw.
- Gotujemy jeszcze przez 6 minut na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.
Keyword ciecierzyca, gazbanzos, szpinak