Hiszpańskie Smaki

Duszona ciecierzyca po andaluzyjsku

Przepis na Garbanzos con espinacas - duszona ciecierzyca ze szpinakiem po andaluzyjsku

Ten przepis to złoto! Rozgrzewająca duszona ciecierzyca ze szpinakiem - idealne na jesienne chłody i zimowe obiady Poznajcie przepis na garbanzos con espinacas - najsłynniejsze tapas w Sewilli, andaluzyjską potrawę o arabskim rodowodzie.
Spodziewajcie się dania pachnącego orientem, o delikatnej kwasowości i porządnej dawce czosnku. Czas na konkrety!
Czas gotowania 25 minuty
Rodzaj Andaluzja
Kuchnia Andaluzja
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy może być z puszki
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (opcjonalnie można dodać również szczyptę ostrej) 
  • ½ łyżeczki łyżeczki ziaren kuminu
  • 4 kromki bagietki (lub 2 kromki chleba, około 70g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgen
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 125 ml wody
  • 1 łyżeczkę soli
  • pieprz do smaku

Instrukcje
 

  • Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy obrane wcześniej 3 ząbki czosnku oraz kromki bagietki/chleba. Smażymy do zarumienienia składników.
  • Czosnek wraz z grzankami przekładamy do wysokiego naczynia (kielicha blendera), dodajemy kminek oraz łyżeczkę soli. Wlewamy wodę oraz ocet. Całość miksujemy.
  • Pozostałą po smażeniu oliwę ponownie rozgrzewamy, dodajemy paprykę i wrzucamy na patelnię 2 posiekane ząbki czosnku. Po chwili dorzucamy także posiekany szpinak.
  • Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajemy ugotowaną ciecierzycę i mieszamy całość.
  • Po kilku minutach wlewamy naszą mieszankę z czosnku, pieczywa i przypraw.
  • Gotujemy jeszcze przez 6 minut na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.
Słowo kluczowe ciecierzyca, gazbanzos, szpinak
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.