Churros z goraca czekolada
2017-01-26 13:12:07
Churros jest potrawą katalońską opisywaną już w XIX wieku, ale jej początki są najprawdopodobniej powiązane z kuchnią arabskią, którą to maurowie wprowadzili wraz z Emiratem Kordoby a następnie Kalifatem. Popularna jest również w innych regionahc Hiszpanii, w tym np. w Madrycie. Zwyczajowo spożywana podczas śniadania.
Prep Time
20 min
Cook Time
20 min
Total Time
40 min
Prep Time
20 min
Cook Time
20 min
Total Time
40 min
Składniki dla 4 osób
Masa
- 200 g mąki
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 2 białka jaj
- 1 szczypta soli
- cukier
- olej do smażenia
Gorąca czekolada
- 400 gram czekolady (1/2 gorzkiej 70 %, 1/2 mlecznej)
- 1 litr mleka 3,2 %
Przepis na churros
- Do garnka wlewamy wodę, mleko, szczyptę soli i gotujemy.
- Gdy zacznie się gotować dodajemy mąki i energicznie mieszamy by nie powstały grudki.
- Po uzyskaniu jednolitej konsystencji i trochę ostygnie dodajemy białka i również energicznie mieszamy na gładką masę.
- Następnie rozgrzewamy patelnię wraz z olejem na , którym będziemy smażyć churros. Przy temperaturze około 180 stopni, czyli kiedy przy dodaniu kropelki ciasta olej tworzy bąbelki wokół.
- Masę przekładamy do churrera lub do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdy.
- Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany wyciskamy masę przez rękaw wprost na olej.
- Najłatwiej będzie wyciskać masę w tych samych długościach, czyli po kilkanaście centymetrów.
- Odsączamy złociste churros na papierze a po tym obsypujemy wokół cukrem.
Przepis na gorącą czekoladę
- Pół litra mleka wlewamy do rondla i stawiamy na niski ogień.
- Dodajemy w mniejszych kawałkach wszystkie tabliczki czekolady.
- Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy taką ilość mleka by otrzymać zamierzoną przez nas konsystencję.
Notes
- Churros serwujemy na małych talerzach podając najczęściej gorącą czekoladę w filiżance.
- Podczas jedzenia churros możemy zanurzać je w czekoladzie.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/