Przepis na Churros con chocolate - hiszpańskie "pączki" z gorącą czekoladą

Nie da się temu zaprzeczyć! Churros są niekwestionowanymi bohaterami życia Hiszpanów. Sprzedawane w kawiarniach zwanych “churrerías”, na bazarach i podczas fiest, towarzyszą im w trakcie śniadań, Nowego Roku, czy chłodniejszych dni! Zawsze w akompaniamencie gorącej czekolady!
Istnieje kilka historii związanych z powstaniem churros:
Pierwsza teoria mówi o tym, że churros powstały jako alternatywa dla świeżego chleba wśród pasterzy, którzy smażyli je nad ogniskiem. Stąd też churros zawdzięczają swoją nazwę rasie owiec Churra, która wywodzi się z Kastylii i Leon.
Druga teoria, wskazuje, że receptura na churros została przywieziona przez Portugalczyków z Chin, skąd wywodzą się youtiao, rodzaj smażonych paluszków chlebowych, bardzo typowych dla kuchni orientalnej.
Trzecia historia zakłada, że churros jest efektem pewnej ewolucji kuchni arabskiej - ten rodzaj smażonych potraw, przygotowanych z ciasta na bazie mąki i wody, był bardzo popularny w całym basenie Morza Śródziemnego.
Rodzaj Dessert
Kuchnia Katalonia, Madryt
Porcje 6

Składniki
  

Składniki na churros:

  • 200 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 2 szt jaja
  • 1 szczypta soli
  • 1 szt skórka z całej pomarańczy
  • 50 g cukru (do posypania churros) - opcjonalnie cukier puder
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku (do posypania churros)

Składniki na gorącą czekoladę:

  • 100 g czekolady (najlepiej gorzka 70%)
  • 100 ml mleka 3,2 %
  • 2 łyżki cukru

Instrukcje
 

Przepis na churros:

  • Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy skórkę z całej pomarańczy, szczyptę soli i gotujemy.
  • Gdy mleko zacznie się gotować, wyciągamy skórkę z pomarańczy i ściągamy garnek z ognia.
  • Niezwłocznie wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
  • Po uzyskaniu jednolitej konsystencji i ostygnięciu masy, dodajemy jajka i ponownie energicznie mieszamy.
  • Następnie rozgrzewamy patelnię wraz z olejem, na którym będziemy smażyć churros.
  • Masę przekładamy do churrera lub do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdy.
  • Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany, wyciskamy masę przez rękaw wprost na olej.
  • Wyciskamy kilkunastocentymetrowe churros i smażymy do uzyskania złocisto-brązowego koloru.
  • Odsączamy churros na papierze, posypujemy wokół cukrem z cynamonem i serwujemy z gorącą czekoladą. Opcjonalnie można je posypać cukrem pudrem 🙂

Przepis na gorącą czekoladę:

  • Do rondla wlewamy około 100 ml mleka i stawiamy na małym ogniu.
  • Dodajemy rozdrobnioną na małe kawałki czekoladę i cukier.
  • Cały czas mieszamy (najlepiej szpatułą silikonową), aby czekolada na dnie się nie przypaliła.
  • Po uzyskaniu aksamitnej konsystencji, serwujemy na gorąco wraz z churros.
Słowo kluczowe Churros, pączki

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.