Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy skórkę z całej pomarańczy, szczyptę soli i gotujemy.
Gdy mleko zacznie się gotować, wyciągamy skórkę z pomarańczy i ściągamy garnek z ognia.
Niezwłocznie wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji i ostygnięciu masy, dodajemy jajka i ponownie energicznie mieszamy.
Następnie rozgrzewamy patelnię wraz z olejem, na którym będziemy smażyć churros.
Masę przekładamy do churrera lub do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdy.
Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany, wyciskamy masę przez rękaw wprost na olej.
Wyciskamy kilkunastocentymetrowe churros i smażymy do uzyskania złocisto-brązowego koloru.
Odsączamy churros na papierze, posypujemy wokół cukrem z cynamonem i serwujemy z gorącą czekoladą. Opcjonalnie można je posypać cukrem pudrem 🙂