Hiszpańskie Smaki

Przepis na Crema Catalana / Krem Kataloński

Crema Catalana / Krem Katalonski
Jeden z najpopularniejszych deserów w Hiszpanii, pochodzący z Katalonii, znany jest już wśród ich mieszkańców od przynajmniej XIV wieku (pierwsze źródła pisane). Legenda głosi, że gdy pewien biskup przybył do jednego z katalońskich klasztorów, tamtejsi mnisi postanowili poczęstować go przepysznym deserem, rodzajem płynnego flanu. Po posypaniu go cukrem podgrzano go na tyle, że biskup próbując pierwszy raz wykrzyknął ¡crema!, co w języku kataloński oznaczało "Gorące!". Od tego czasu deser nazywano Crema Catalana.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Składniki dla 4 osób
  1. 1 litr mleka
  2. 4 żółtka jaj
  3. 40 g mąki kukurydzianej
  4. skórka z 1 cytryny
  5. laska cynamonu
  6. 200 g cukru
Instructions
  1. Do rondla wlewamy mleko a do niego wrzucamy laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu.
  2. Podczas gdy mleko nabiera aromatu, w oddzielnym naczyniu delikatnie mieszamy żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą, aż przybiorą jednolitą masę.
  3. Gdy mleko będzie już gorące (choć jeszcze nie wrzące) dodajemy masę z żółtek i cały czas powoli mieszamy tak, aby nie powstały grudki.
  4. Kiedy masa odpowiednio zgęstnieje, wlewamy ją do glinianych miseczek lub kokilek do kremu brulee. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Deser posypujemy na wierzchu cukrem trzcinowym i przypalamy palnikiem do momentu powstania chrupiącego karmelu.
  6. Alternatywnie możemy wstawić go do piekarnika z włączonym górnym grillem, ale pamiętajmy, że deser powinien być w środku chłodny.
  7. Do dekoracji wykorzystajcie laskę cynamonu, malin lub innych świeżych owoców.
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.