Masz ochotę na niezwykle delikatny deser z chrupiącym skarmelizowanym cukrem na wierzchu? A co jeśli powiem Ci, że przyrządzisz go w zaledwie kilkanaście minut? Spróbuj mojego przepisu na Crema Catalana, czyli jeden z najsłodszych katalońskich klasyków! Pierwsze zapiski o tym deserze pojawiły się w 1324 roku w książce kucharskiej Llibre de Sent Soví. Legenda głosi, że gdy pewien biskup przybył do jednego z katalońskich klasztorów, mnisi poczęstowali go tamtejszym specjałem. Ponieważ deser wyszedł zbyt płynny, pokryli go skarmelizowanym cukrem. Był on tak gorący, że biskup próbując dania wykrzyknął ¡crema!, co w j. katalońskim oznacza "Piecze!". Od tego czasu deser nazywano Crema Catalana lub Crema de Sant Josep, czyli krem świętego Józefa.
Do rondla wlewamy mleko, wrzucamy laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Podgrzewamy.
Gdy mleko zacznie wrzeć ściągamy i studzimy.
W osobnym naczyniu mieszamy żółtka z cukrem i skrobią kukurydzianą.
Teraz masę z żółtek dolewamy do rondla z mlekiem, mieszamy i ponownie podgrzewamy.
Kiedy masa zgęstnieje, wlewamy ją do miseczek i schładzamy przez 2 h w lodówce.
Deser posypujemy cukrem trzcinowym i przypalamy palnikiem, aż pojawi się złocista warstwa.
Do dekoracji wykorzystajcie laskę cynamonu lub świeże owoce.
¡Buen provecho! ?
Video
Keyword Crema Catalana, Krem Kataloński, Przepis
Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!
Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie! Zagłosuj tu do 25.06: