Przepis na Crema Catalana - Krem Kataloński
Adrian Stojewski
Masz ochotę na niezwykle delikatny deser z chrupiącym skarmelizowanym cukrem na wierzchu? A co jeśli powiem Ci, że przyrządzisz go w zaledwie kilkanaście minut? Spróbuj mojego przepisu na Crema Catalana, czyli jeden z najsłodszych katalońskich klasyków! Pierwsze zapiski o tym deserze pojawiły się w 1324 roku w książce kucharskiej Llibre de Sent Soví. Legenda głosi, że gdy pewien biskup przybył do jednego z katalońskich klasztorów, mnisi poczęstowali go tamtejszym specjałem. Ponieważ deser wyszedł zbyt płynny, pokryli go skarmelizowanym cukrem. Był on tak gorący, że biskup próbując dania wykrzyknął ¡crema!, co w j. katalońskim oznacza "Piecze!". Od tego czasu deser nazywano Crema Catalana lub Crema de Sant Josep, czyli krem świętego Józefa.
Czas przygotowania 5 minuty minut
Czas gotowania 15 minuty minut
2 godziny godzin
Łączny czas 2 godziny godzin 20 minuty minut
Rodzaj Dessert
Kuchnia Katalonia
- 500 ml mleka
- 4 szt żółtka jaj
- 75 g cukru białego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 1 szt cytryny
- 1 szt laska cynamonu
Do rondla wlewamy mleko, wrzucamy laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Podgrzewamy.
Gdy mleko zacznie wrzeć ściągamy i studzimy.
W osobnym naczyniu mieszamy żółtka z cukrem i skrobią kukurydzianą.
Teraz masę z żółtek dolewamy do rondla z mlekiem, mieszamy i ponownie podgrzewamy.
Kiedy masa zgęstnieje, wlewamy ją do miseczek i schładzamy przez 2 h w lodówce.
Deser posypujemy cukrem trzcinowym i przypalamy palnikiem, aż pojawi się złocista warstwa.
Do dekoracji wykorzystajcie laskę cynamonu lub świeże owoce.
¡Buen provecho! ?
Słowo kluczowe Crema Catalana, Krem Kataloński, Przepis