Przepis na Crema Catalana / Krem Kataloński

Crema Catalana / Krem Katalonski
Jeden z najpopularniejszych deserów w Hiszpanii, pochodzący z Katalonii, znany jest już wśród ich mieszkańców od przynajmniej XIV wieku (pierwsze źródła pisane). Legenda głosi, że gdy pewien biskup przybył do jednego z katalońskich klasztorów, tamtejsi mnisi postanowili poczęstować go przepysznym deserem, rodzajem płynnego flanu. Po posypaniu go cukrem podgrzano go na tyle, że biskup próbując pierwszy raz wykrzyknął ¡crema!, co w języku kataloński oznaczało "Gorące!". Od tego czasu deser nazywano Crema Catalana.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Składniki dla 4 osób
  1. 1 litr mleka
  2. 4 żółtka jaj
  3. 40 g mąki kukurydzianej
  4. skórka z 1 cytryny
  5. laska cynamonu
  6. 200 g cukru
Instructions
  1. Do rondla wlewamy mleko a do niego wrzucamy laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu.
  2. Podczas gdy mleko nabiera aromatu, w oddzielnym naczyniu delikatnie mieszamy żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą, aż przybiorą jednolitą masę.
  3. Gdy mleko będzie już gorące (choć jeszcze nie wrzące) dodajemy masę z żółtek i cały czas powoli mieszamy tak, aby nie powstały grudki.
  4. Kiedy masa odpowiednio zgęstnieje, wlewamy ją do glinianych miseczek lub kokilek do kremu brulee. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Deser posypujemy na wierzchu cukrem trzcinowym i przypalamy palnikiem do momentu powstania chrupiącego karmelu.
  6. Alternatywnie możemy wstawić go do piekarnika z włączonym górnym grillem, ale pamiętajmy, że deser powinien być w środku chłodny.
  7. Do dekoracji wykorzystajcie laskę cynamonu, malin lub innych świeżych owoców.
Hiszpańskie smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.