
Flan de Turrón de Jijona (Alicante) - Flan z turronem z Xixona
2016-12-24 12:59:13

Deser, który znajdziemy na Świątecznym stole w Jijonie, położonej 25 kilometrów od Alicante w regionie Walencji. Turron to inaczej nugat, który jest tradycyjnym świątecznym przysmakiem w całej Hiszpanii.
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Składniki dla 6-8 osób
- 0,5 l mleka
- Od ½ do 1 tabliczki Turrón
- 4 duże lub 5 małych jajek
- 100 g cukru
Przepis
- Do dużej miski wrzucamy jajka, które ubijamy.
- Dalej mieszając, dodajemy mleko a następnie cukier i posiekany turrón.
- Mieszamy by zyskały jednolitą masę i odstawiamy.
- Na patelnie wrzucamy cukier i odrobinę wody, by go skarmelizować.
- Gdy karmel jest już złoto - brązowy przelewamy do kokilek, by przykryć dno.
- Ustawiamy piec na 180 stopni.
- Do kokilek wlewamy przygotowaną masę na flan.
- Do piekarnika wkładamy kokilki położone na głębokiej blasze.
- Dolewamy wody do głębokiej blachy by flan poddać kąpieli wodnej.
- Pozostawiamy na około 45 minut, sprawdzając w między czasie wykałaczką czy masa jest sztywna i nie przykleja się do niej.
- Gdy flan z wierzchu zbytnio się zezłoci możemy przykryć go folią aluminiową.
- Serwujemy wykładając flan z kokilek przerwacają go na drugą stronę, tak by karmel opływał flan z wierzchu.
Notes
- Flan można udekorować kawałkiem turronu z Jijony lub z Alicante, miechunką peruwiańską lub np. laską cynamonu 🙂
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/