Hiszpańskie Smaki

Przepis na Flan de turron

Flan de Turrón de Jijona (Alicante) - Flan z turronem z Xixona
Deser, który znajdziemy na Świątecznym stole w Jijonie, położonej 25 kilometrów od Alicante w regionie Walencji. Turron to inaczej nugat, który jest tradycyjnym świątecznym przysmakiem w całej Hiszpanii.
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Składniki dla 6-8 osób
  1. 0,5 l mleka
  2. Od ½ do 1 tabliczki Turrón
  3. 4 duże lub 5 małych jajek
  4. 100 g cukru
Przepis
  1. Do dużej miski wrzucamy jajka, które ubijamy.
  2. Dalej mieszając, dodajemy mleko a następnie cukier i posiekany turrón.
  3. Mieszamy by zyskały jednolitą masę i odstawiamy.
  4. Na patelnie wrzucamy cukier i odrobinę wody, by go skarmelizować.
  5. Gdy karmel jest już złoto - brązowy przelewamy do kokilek, by przykryć dno.
  6. Ustawiamy piec na 180 stopni.
  7. Do kokilek wlewamy przygotowaną masę na flan.
  8. Do piekarnika wkładamy kokilki położone na głębokiej blasze.
  9. Dolewamy wody do głębokiej blachy by flan poddać kąpieli wodnej.
  10. Pozostawiamy na około 45 minut, sprawdzając w między czasie wykałaczką czy masa jest sztywna i nie przykleja się do niej.
  11. Gdy flan z wierzchu zbytnio się zezłoci możemy przykryć go folią aluminiową.
  12. Serwujemy wykładając flan z kokilek przerwacają go na drugą stronę, tak by karmel opływał flan z wierzchu.
Notes
  1. Flan można udekorować kawałkiem turronu z Jijony lub z Alicante, miechunką peruwiańską lub np. laską cynamonu 🙂
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.