Hiszpańskie Smaki

Przepis na Ajo Blanco - chłodnik z migdałów i czosnku

Adrian Stojewski
Ajo blanco - z hiszp. biały czosnek, to jeden z najbardziej znanych chłodników w Andaluzji. Pochodzi z Granady (choć o to miano biją się również mieszkańcy Malagi i Extremadura), biały chłodnik z migdałów i czosnku to potrawa, którą Andaluzyjczycy odziedziczyli po Arabach, którzy wykorzystywali migdały w wielu potrawach. Jednak Rzymianie również jedli zupę, składem przypominającą Ajo Blanco. Z racji, że Andaluzja zawsze była regionem rolniczym, tradycyjne chłodniki, które chłodziły organizm w trakcie upałów do dziś są bardzo popularne.

Składniki
  

Składniki dla 4 osób

  • 200 g migdałów
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g czerstwego chleba
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 200 ml oliwy z oliwek Extra Virgen Najlepiej z oliwek Hojiblanca
  • 0,5 l - 1 l wody w zależności od gęstości zupy
  • 12 winogron
  • sól

Instrukcje
 

  • Czerstwy chleb wkładamy do miski a następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia.
  • Obrane migdały gotujemy w wodzie przez kilka minut, aż zmiękną, studzimy.
  • Czosnek obieramy i wrzucamy do miski wraz z migdałami, namoczonym chlebem, szczyptą soli i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodajemy ocet i wodę w zależności od gęstości zupy, dalej miksujemy.
  • Odstawiamy do lodówki na 1 h i serwujemy dodając połówki winogron na wierzch zupy.

Uwagi

Możemy polać na wierzch oliwę z oliwek, posypać pokruszonymi migdałami bądź posiekaną szynką serrano.

8 Responses

  1. Wypróbuje przepis bardzo chętnie 👌 dla porównania, miałam okazje spróbować Ajo blanco podczas pobytu w Maladze w restauracji EL PIMPI doznania smakowe przeszły najśmielsze oczekiwania 🥰

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.