Ajo blanco - z hiszp. biały czosnek, to jeden z najbardziej znanych chłodników w Andaluzji. Pochodzi z Granady (choć o to miano biją się również mieszkańcy Malagi i Extremadura), biały chłodnik z migdałów i czosnku to potrawa, którą Andaluzyjczycy odziedziczyli po Arabach, którzy wykorzystywali migdały w wielu potrawach. Jednak Rzymianie również jedli zupę, składem przypominającą Ajo Blanco. Z racji, że Andaluzja zawsze była regionem rolniczym, tradycyjne chłodniki, które chłodziły organizm w trakcie upałów do dziś są bardzo popularne.
200 ml oliwy z oliwek Extra Virgen (Najlepiej z oliwek Hojiblanca)
0,5 l - 1 l wody (w zależności od gęstości zupy)
12 winogron
sól
Instructions
Czerstwy chleb wkładamy do miski a następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia.
Obrane migdały gotujemy w wodzie przez kilka minut, aż zmiękną, studzimy.
Czosnek obieramy i wrzucamy do miski wraz z migdałami, namoczonym chlebem, szczyptą soli i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy ocet i wodę w zależności od gęstości zupy, dalej miksujemy.
Odstawiamy do lodówki na 1 h i serwujemy dodając połówki winogron na wierzch zupy.
Notes
Możemy polać na wierzch oliwę z oliwek, posypać pokruszonymi migdałami bądź posiekaną szynką serrano.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Adrian Stojewski
¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni!
Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.
4 Responses
W składnikach zabrakło informacji o ilości migdałów?
Pliki cookie
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
4 Responses
W składnikach zabrakło informacji o ilości migdałów?
Poprawione, dziękuję! 🙂
Nie słyszałem jeszcze o takich daniu, przepis jest bardzo ciekawy i z przyjemnością go spróbuję. ?
Cześć @Thomas!
Warto spróbować, delikatne migdały, mocno czosnkowy smak świetnie kontrastuje z winogronami i kwaśnym akcentem octu jabłkowego 🙂
Przyrzadzałeś już?