Ajo blanco - z hiszp. biały czosnek, to jeden z najbardziej znanych chłodników w Andaluzji. Pochodzi z Granady (choć o to miano biją się również mieszkańcy Malagi i Extremadura), biały chłodnik z migdałów i czosnku to potrawa, którą Andaluzyjczycy odziedziczyli po Arabach, którzy wykorzystywali migdały w wielu potrawach. Jednak Rzymianie również jedli zupę, składem przypominającą Ajo Blanco. Z racji, że Andaluzja zawsze była regionem rolniczym, tradycyjne chłodniki, które chłodziły organizm w trakcie upałów do dziś są bardzo popularne.
Możemy polać na wierzch oliwę z oliwek, posypać pokruszonymi migdałami bądź posiekaną szynką serrano.
8 Responses
W składnikach zabrakło informacji o ilości migdałów?
Poprawione, dziękuję! 🙂
Nie słyszałem jeszcze o takich daniu, przepis jest bardzo ciekawy i z przyjemnością go spróbuję. ?
Cześć @Thomas!
Warto spróbować, delikatne migdały, mocno czosnkowy smak świetnie kontrastuje z winogronami i kwaśnym akcentem octu jabłkowego 🙂
Przyrzadzałeś już?
Jadłam niedawno Ajo Bianco w Maladze – oprócz winogron, były w nim także kawałki melona. Przepychota.
Też się zdarza! I właśnie bez słodkiego akcentu wingoron/melona zupa nie jest pełna! 🙂 W jakim dokładnie miejscu jadłaś Ajo Blanco?
Wypróbuje przepis bardzo chętnie 👌 dla porównania, miałam okazje spróbować Ajo blanco podczas pobytu w Maladze w restauracji EL PIMPI doznania smakowe przeszły najśmielsze oczekiwania 🥰
Bardzo się cieszę! Jak wyszedł przepis? 🙂