Arròs negre w j. katalońskim oznacza czarny ryż a swój kolor zawdzięcza atramentowi z kałamarnic, który dodaje się do ryżu. Potrawa pochodzi z Grao, rybackiej dzielnicy miasta o nazwie Castellón (Walencja). Jest to typowa potrwa wiosek rybackich na wybrzeżu Alicante: Torrevieja, Santa Pola, Villajoyosa czy Guardamar. Znaleźć ją można również w kuchni katalońskiego wybrzeża, szczególnie Ampurdán w Geronie, jest też typowym daniem miasta Palafrugell.
Tworzymy sos - sofrito podsmażając na oliwie z oliwek papryczki ñoras, szafran, łyżkę papryki, posiekany ząbek czosnku i starte pomidory. Odkładamy.
Na patelni z oliwą z oliwek wrzucamy posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę ok. 2 cm i bób. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane sofrito i atrament z kałamarnic.
Wsypujemy ryż, pokrojone w krążki kalmary, krewetki, omułki i małże św. Jakuba.
Mieszamy wszystko na patelni a następnie dolewamy powoli gorący bulion rybny, aby nieznacznie przykryć ryż. Resztę bulionu odstawiamy.
Przez pierwsze 5 minut gotujemy na wysokim ogniu, przez kolejne 15 minut na wolnym. Gdy ilość bulionu spadnie poniżej poziomu ryżu, dolewamy gorący bulion.
Pod koniec patelnię owijamy w folię aluminiową aby paella połączyła smaki i zaabsorbowała resztę płynu.
Notes
Serwujemy wraz z cytryną pokrojoną w księżyce. Można również serwować wraz z sosem Aioli.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Adrian Stojewski
¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni!
Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.
Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!
Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie! Zagłosuj tu do 25.06: