Obieramy ząbki czosnku, a papryczkę chili oczyszczamy, po czym kroimy wszystko w cienkie plasterki.
Podgrzewamy na patelni oliwą z oliwek i wrzucamy plastry czosnku oraz chili. Od momentu kiedy czosnek zacznie się smażyć, pozostawiamy go na 2-3 minuty, a następnie wyciągamy wraz z chili, aby nie zgorzkniał.
Studzimy oliwę do temperatury pokojowej, po czym na patelnię wkładamy dorsza i pozostawiamy na minimalnym ogniu.
Konfitujemy rybę (gotujemy w oliwie w niskiej temperaturze). Co chwilę potrząsamy patelnią - dzięki temu żelatyna z ryby, szczególnie ze skóry, łatwiej rozprowadzi się w oliwie (uważajmy, aby nie rozdrobnić ryby).
Kiedy ryba się ugotuje, ściągamy patelnię z ognia, wyciągamy rybę, a z pozostałej oliwy przyrządzamy sos.
Sos pil pil tworzymy intensywnie mieszając oliwę z oliwek z pozostałym płynem i żelatyną z dorsza (ubijając trzepaczką lub małym sitkiem), aż do uzyskania jednolitej konsystencji i żółtego koloru.
Dorsza obficie polewamy sosem i posypujemy smażonym czosnkiem oraz papryczką chili. Serwujemy na gorąco! Buen provecho!