Przepis na Esgarraet Valenciano - sałatka z dorszem, pieczoną papryką i czosnkiem
Adrian Stojewski
Przystawka pochodząca z Regionu Walencji, którą spożywa się szczególnie w okresie Wielkanocy. Nazwa „esgarraet” pochodzi od walenckiego słowa „esgarrar” , które w języku oznacza łzawienie, ponieważ aby go przygotować, ostry czosnek należy pokroić w cienkie paski. Była to potrawa, którą zajadała się głównie biedniejsza warstwa społeczna, bo sam dorsz uważany był w przeszłości za rybę ubogich.
Czas przygotowania 5 minuty minut
Czas gotowania 20 minuty minut
Łączny czas 25 minuty minut
- 250 g czerwonej pieczonej papryki
- 60 g suszonego dorsza
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
Zaczynamy od oczyszczenia papryki z ziaren i białej skórki wewnątrz.
Pieczemy paprykę na patelni (bez tłuszczu), w piekarniku lub na ogniu. Ważne by skórka była czarna a miąższ miękki.
Z upieczonej papryki ściągamy skórkę i kroimy ją na podłużne paski. (usuwamy tradycyjnie rękoma)
Obieramy czosnek, który kroimy w cienkie plastry i dodajemy do papryki.
Dorsza rozdrabniamy lub kroimy na cienkie plastry (podobne do papryki) po czym wrzucamy do reszty składników.
Polewamy obficie oliwą z oliwek i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby się zmacerowały.
Serwujemy na zimno i delektujemy się prawdziwym Esgarraet Valenciano!<3