Przepis na Esgarraet Valenciano – sałatka z dorszem, pieczoną papryką i czosnkiem

Ilość porcji: 4

Przepis na Esgarraet Valenciano - sałatka z dorszem, pieczoną papryką i czosnkiem

Przepis na Esgarraet Valenciano - sałatka z dorszem, pieczoną papryką i czosnkiem

Przystawka pochodząca z Regionu Walencji, którą spożywa się szczególnie w okresie Wielkanocy. Nazwa „esgarraet” pochodzi od walenckiego słowa „esgarrar” , które w języku oznacza łzawienie, ponieważ aby go przygotować, ostry czosnek należy pokroić w cienkie paski. Była to potrawa, którą zajadała się głównie biedniejsza warstwa społeczna, bo sam dorsz uważany był w przeszłości za rybę ubogich.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Total Time 25 minut

Składniki

  • 250 g czerwonej pieczonej papryki
  • 60 g suszonego dorsza
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen

Instrukcje

  1. Zaczynamy od oczyszczenia papryki z ziaren i białej skórki wewnątrz.
  2. Pieczemy paprykę na patelni (bez tłuszczu), w piekarniku lub na ogniu. Ważne by skórka była czarna a miąższ miękki.
  3. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę i kroimy ją na podłużne paski. (usuwamy tradycyjnie rękoma)
  4. Obieramy czosnek, który kroimy w cienkie plastry i dodajemy do papryki.
  5. Dorsza rozdrabniamy lub kroimy na cienkie plastry (podobne do papryki) po czym wrzucamy do reszty składników.
  6. Polewamy obficie oliwą z oliwek i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby się zmacerowały.
  7. Serwujemy na zimno i delektujemy się prawdziwym Esgarraet Valenciano!

Czy ugotowałeś już tę potrawę? 🙂

Please leave a comment on the blog or share a photo on Facebook

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.

Leave a Reply