Przepis na Esgarraet Valenciano - sałatka z dorszem, pieczoną papryką i czosnkiem

Adrian Stojewski
Przystawka pochodząca z Regionu Walencji, którą spożywa się szczególnie w okresie Wielkanocy. Nazwa „esgarraet” pochodzi od walenckiego słowa „esgarrar” , które w języku oznacza łzawienie, ponieważ aby go przygotować, ostry czosnek należy pokroić w cienkie paski. Była to potrawa, którą zajadała się głównie biedniejsza warstwa społeczna, bo sam dorsz uważany był w przeszłości za rybę ubogich.
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje 4

Składniki
  

  • 250 g czerwonej pieczonej papryki
  • 60 g suszonego dorsza
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen

Instrukcje
 

  • Zaczynamy od oczyszczenia papryki z ziaren i białej skórki wewnątrz.
  • Pieczemy paprykę na patelni (bez tłuszczu), w piekarniku lub na ogniu. Ważne by skórka była czarna a miąższ miękki.
  • Z upieczonej papryki ściągamy skórkę i kroimy ją na podłużne paski. (usuwamy tradycyjnie rękoma)
  • Obieramy czosnek, który kroimy w cienkie plastry i dodajemy do papryki.
  • Dorsza rozdrabniamy lub kroimy na cienkie plastry (podobne do papryki) po czym wrzucamy do reszty składników.
  • Polewamy obficie oliwą z oliwek i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby się zmacerowały.
  • Serwujemy na zimno i delektujemy się prawdziwym Esgarraet Valenciano!<3

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.