Najbardziej rozpowszechniony rodzaj kawy serwowanej na Wyspach Kanaryjskich. Złożona z mleczka skondensowanego na dnie, espresso w środku a na wierzchu spienionego mleka. Kawa ta podawana jest w małych szklankach a na wierzchu posypywana jest cynamonem i skórką z pomarańczy bądź cytryny. Często podawana również z likierem bądź miodem.
Do małej szklanki (150-200ml) wlewamy mleczko skondensowane.
Dolewamy powoli ( najlepiej lać poprzez łyżeczkę) a następnie likier 43.
Spieniamy mleko i kładziemy na wierzch.
Gdy w szklance mamy oddzielne warstwy mleczka, kawy, likieru i pianki z mleka posypujemy wierzch startą skórką z cytryny i posypujemy cynamonem.
PS: Opcjonalnie można dodać miód z palmy, opuncji czy z drzewa cytrynowego.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!
Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie! Zagłosuj tu do 25.06: