Przepis na Kawa Barraquito

Kawa Barraquito
Najbardziej rozpowszechniony rodzaj kawy serwowanej na Wyspach Kanaryjskich. Złożona z mleczka skondensowanego na dnie, espresso w środku a na wierzchu spienionego mleka. Kawa ta podawana jest w małych szklankach a na wierzchu posypywana jest cynamonem i skórką z pomarańczy bądź cytryny. Często podawana również z likierem bądź miodem.
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Składniki
  1. - 1 espresso
  2. - 1 cl mleczka skondensowanego
  3. - 1 cl mleka 2-3,2 %
  4. - 1 cl likeru 43 (z Kartaginy)
  5. - cynamon w proszku
  6. - 1 cytryna
Przepis
  1. Do małej szklanki (150-200ml) wlewamy mleczko skondensowane.
  2. Dolewamy powoli ( najlepiej lać poprzez łyżeczkę) a następnie likier 43.
  3. Spieniamy mleko i kładziemy na wierzch.
  4. Gdy w szklance mamy oddzielne warstwy mleczka, kawy, likieru i pianki z mleka posypujemy wierzch startą skórką z cytryny i posypujemy cynamonem.
  5. PS: Opcjonalnie można dodać miód z palmy, opuncji czy z drzewa cytrynowego.
Hiszpańskie smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.