Kawa Barraquito
Najbardziej rozpowszechniony rodzaj kawy serwowanej na Wyspach Kanaryjskich. Złożona z mleczka skondensowanego na dnie, espresso w środku a na wierzchu spienionego mleka. Kawa ta podawana jest w małych szklankach a na wierzchu posypywana jest cynamonem i skórką z pomarańczy bądź cytryny. Często podawana również z likierem bądź miodem.
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Składniki
  1. - 1 espresso
  2. - 1 cl mleczka skondensowanego
  3. - 1 cl mleka 2-3,2 %
  4. - 1 cl likeru 43 (z Kartaginy)
  5. - cynamon w proszku
  6. - 1 cytryna
Przepis
  1. Do małej szklanki (150-200ml) wlewamy mleczko skondensowane.
  2. Dolewamy powoli ( najlepiej lać poprzez łyżeczkę) a następnie likier 43.
  3. Spieniamy mleko i kładziemy na wierzch.
  4. Gdy w szklance mamy oddzielne warstwy mleczka, kawy, likieru i pianki z mleka posypujemy wierzch startą skórką z cytryny i posypujemy cynamonem.
  5. PS: Opcjonalnie można dodać miód z palmy, opuncji czy z drzewa cytrynowego.
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.