Kawa Barraquito
2017-12-09 17:46:52
Najbardziej rozpowszechniony rodzaj kawy serwowanej na Wyspach Kanaryjskich. Złożona z mleczka skondensowanego na dnie, espresso w środku a na wierzchu spienionego mleka. Kawa ta podawana jest w małych szklankach a na wierzchu posypywana jest cynamonem i skórką z pomarańczy bądź cytryny. Często podawana również z likierem bądź miodem.
- - 1 espresso
- - 1 cl mleczka skondensowanego
- - 1 cl mleka 2-3,2 %
- - 1 cl likeru 43 (z Kartaginy)
- - cynamon w proszku
- - 1 cytryna
- Do małej szklanki (150-200ml) wlewamy mleczko skondensowane.
- Dolewamy powoli ( najlepiej lać poprzez łyżeczkę) a następnie likier 43.
- Spieniamy mleko i kładziemy na wierzch.
- Gdy w szklance mamy oddzielne warstwy mleczka, kawy, likieru i pianki z mleka posypujemy wierzch startą skórką z cytryny i posypujemy cynamonem.
- PS: Opcjonalnie można dodać miód z palmy, opuncji czy z drzewa cytrynowego.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/