Lentejas con chorizo - hiszpański gulasz z ciecierzycy i chorizo

Przepis na Lentejas con chorizo - hiszpański gulasz z ciecierzycy i chorizo

Najpopularniejsze danie z soczewicy w Hiszpanii, które od średniowiecza gościło na stołach najbiedniejszych, jak i najbogatszych gospodarstw domowych. Aromatyczny gulasz z "lentejas" nasycony czerwonym kolorem papryki „Pimentón de la Vera” i chorizo, jest ważną częścią kultury kulinarnej Półwyspu Iberyjskiego. Wzmianki o lentejas spotkamy nawet w hiszpańskiej literaturze – o daniu przeczytamy m.in. w „Don Kichote z La Manchy”. I nikogo nie powinien dziwić ten fakt, bo to właśnie Kastylia La Mancza słynie z największych upraw soczewicy w Hiszpanii. Sama soczewica dotarła tutaj natomiast z Kartaginy, a w XVI wieku Hiszpanie przywieźli ją do Ameryki Południowej. Lentejas con chorizo ​​to tradycyjna duszona potrawa z prowincji Ávila. Zdobywając popularność w kolejnych regionach, potrawa była wzbogacana lokalnymi wariantami mięs (morcilla, kość szynki wieprzowej) i warzyw. Danie jadane głównie zimą, miało za zadanie dostarczyć energii, dzięki czemu stanowiło początkowo podstawę chłopskiego pożywienia.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia Kastylia La Mancza, Kastylia Leon
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 250 g brązowej soczewicy
  • 1 zielona papryka  ·        ·        3 łyżki oliwy z oliwek (extra virgen)·       1 l wody
  • 2 szt marchewki
  • 1 szt duży pomidor (lub 2 małe)
  • 1 szt duża cebula (lub 2 małe)
  • 2 szt ząbki czosnku
  • 2 szt ziemniaki (opcjonalnie)
  • 200 g kiełbasa chorizo
  • 200 g boczku surowego (opcjonalnie kość szynki wieprzowej, morcilla - kaszanka)
  • 1 szt liść laurowy
  • 1 łyżka papryki mielonej (słodka wędzona)
  • sól i pieprz (do smaku)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Instrukcje
 

  • Na średnim ogniu gotujemy soczewicę w dużej ilości wody (1 l ). Dodajemy odrobinę soli i liść laurowy.
  • Podczas gotowania ściągamy pianę łyżką cedzakową. Soczewica podczas przyrządzania gulaszu będzie gotować się łącznie około 1h. Ważne, by gotować ją powoli, dzięki czemu nie rozpadnie się.
  • W międzyczasie przygotowujemy sofrito. Cebulę, czosnek i paprykę siekamy w 0,5 cm kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy cebulę, następnie paprykę i czosnek.
  • Kiedy się zeszklą, dodajemy pokrojone w grube 1cm plastry chorizo i 0,5 cm kostkę boczek. Smażymy dalej przez kilka minut.
  • Dodajemy starte pomidory i wędzoną paprykę. Smażymy kolejne 10 minut.
  • W międzyczasie obieramy ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki łamiemy nożem na kilkucentymetrowe kawałki, a marchewkę kroimy na 1cm kostkę.
  • Gdy soczewica będzie gotować się już przez 30minut, dorzucamy ziemniaki, marchewkę i wcześniej przyrządzone sofrito.
  • Gotujemy do momentu, gdy ziemniaki, marchewka i soczewica będą miękkie, cały czas pozbywając się nadmiaru piany.
  • Lentejas serwujemy na gorąco (warto by gulasz z soczewicy się przegryzł, więc można pozostawić go w lodówce na noc i podgrzać kolejnego dnia).
Słowo kluczowe chorizo, gulasz, Kastylia, lentejas, lentejas con chorizo, papryka, soczewica

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.