
Magdalenas / Magdalenki
2017-08-18 22:14:52

Jedne z najbardziej popularnych słodyczy spożywanych podczas śniadania w Hiszpanii. Jedna z historii mówi, że w jednym z galicyjskich miejscowości na trasie do Santiago de Compostella, kobieta o imieniu Magdalena, chciała przygotować dla wędrujących tamtędy pielgrzymów, ciasteczka w kształcie muszli, czyli symbolu samego Camino de Santiago. Pielgrzymom tak zasmakowały ów ciastka, że nazwali je na cześć ich twórcy - magdalenas. Tak wraz z pielgrzymami powędrowały do całej Hiszpanii a także za jej granicę.
Składniki na 12 sztuk
- 3 średnie jaja
- 110 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 9 g proszku do pieczenia (duża czubata łyżka
- 100 ml masła lub oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- 50 ml mleka
- Cukier do dekoracji
Przygotowanie
- Nagrzewamy piekarnik do 200 ° C (góra i dół).
- Utrzepujemy mikserem jaja z cukrem do momentu aż do białej, puszystej masy.
- Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy powoli masę z jajek cały czas mieszając.
- Dodajemy olej lub masło (roztopione i ostudzone) i mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
- Wkładamy papierowe foremki do foremek do magdalenek lub muffinek.
- Uzupełniamy masą foremki do około 3/4 pojemności.
- Na wierzch posypujemy cukru, aby po pieczeniu stworzyła się chrupiąca skorupka.
- Wkładamy magdalenki do pieca na około 15 minut. Nie otwieramy w trakcie pieczenia.
- Gdy magdalenki będą już gotowe, wyciągamy do ostygnięcia.
- Smacznego! 🙂
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/