Hiszpańskie Smaki

Przepis na Magdalenas / Magdalenki

Magdalenas / Magdalenki
Jedne z najbardziej popularnych słodyczy spożywanych podczas śniadania w Hiszpanii. Jedna z historii mówi, że w jednym z galicyjskich miejscowości na trasie do Santiago de Compostella, kobieta o imieniu Magdalena, chciała przygotować dla wędrujących tamtędy pielgrzymów, ciasteczka w kształcie muszli, czyli symbolu samego Camino de Santiago. Pielgrzymom tak zasmakowały ów ciastka, że nazwali je na cześć ich twórcy - magdalenas. Tak wraz z pielgrzymami powędrowały do całej Hiszpanii a także za jej granicę.
Write a review
Print
Składniki na 12 sztuk
  1. 3 średnie jaja
  2. 110 g cukru
  3. 180 g mąki pszennej
  4. 9 g proszku do pieczenia (duża czubata łyżka
  5. 100 ml masła lub oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  6. 50 ml mleka
  7. Cukier do dekoracji
Przygotowanie
  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 ° C (góra i dół).
  2. Utrzepujemy mikserem jaja z cukrem do momentu aż do białej, puszystej masy.
  3. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy powoli masę z jajek cały czas mieszając.
  4. Dodajemy olej lub masło (roztopione i ostudzone) i mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
  5. Wkładamy papierowe foremki do foremek do magdalenek lub muffinek.
  6. Uzupełniamy masą foremki do około 3/4 pojemności.
  7. Na wierzch posypujemy cukru, aby po pieczeniu stworzyła się chrupiąca skorupka.
  8. Wkładamy magdalenki do pieca na około 15 minut. Nie otwieramy w trakcie pieczenia.
  9. Gdy magdalenki będą już gotowe, wyciągamy do ostygnięcia.
  10. Smacznego! 🙂
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.