Hiszpańskie Smaki

Przepis na Pintxo de Mar y Montaña

Przepis na Pintxo de mar y montaña - Baskijska przystawka z krewetką i szynką serrano

Adrian Stojewski
Kolejny, przepyszny przepis na baskijskie Pintxo, które w tłumaczeniu na polski oznacza Morze i Góry! Ta odsłona to istna wizytówka Kraju Basków, w którym kuchnia roztacza się pomiędzy dwoma żywiołami - Zatoką Biskajską a Górami Kantabryjskimi.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Łączny czas 20 minuty
Porcje 4

Składniki
  

  • - 1/2 świeżej bagietki półmetrowej
  • - 80 g marmolady z pomidorów
  • - 8 dużych krewetek tygrysich
  • - 80 g szynki serrano w plastrach
  • - 1 cytryna
  • - sól
  • - masło do posmarowania kromek
  • - kostki lodu

Instrukcje
 

  • Oczyść krewetki, pozostawiając ogonek i głowę.
  • Zagotuj garnek z osoloną wodą.
  • Przygotuj kostki lodu z sokiem z cytryny.
  • Wrzuć krewetki do gotującej się wody i po 2,5 minucie przełóż je do lodu.
  • Pokrój bagietkę w 1 centymetrowe kromki
  • Posmaruj je masłem a następnie zrumień na patelni lub w piekarniku
  • Nałóż łyżeczkę marmolady na tosta i rozmaruj.
  • Przekrój plastry szynki na pół, wzdłuż i połóż na toście z marmoladą (zawiń ją 2-3 razy)
  • Krewetkę osusz, przebij wykałaczką a następnie wbij w tosta z szynką.
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.