
Przepis na Pintxo de mar y montaña - Baskijska przystawka z krewetką i szynką serrano
Adrian StojewskiKolejny, przepyszny przepis na baskijskie Pintxo, które w tłumaczeniu na polski oznacza Morze i Góry! Ta odsłona to istna wizytówka Kraju Basków, w którym kuchnia roztacza się pomiędzy dwoma żywiołami - Zatoką Biskajską a Górami Kantabryjskimi.
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 5 minuty minut
Łączny czas 20 minuty minut
Porcje 4
Składniki
- - 1/2 świeżej bagietki półmetrowej
- - 80 g marmolady z pomidorów
- - 8 dużych krewetek tygrysich
- - 80 g szynki serrano w plastrach
- - 1 cytryna
- - sól
- - masło do posmarowania kromek
- - kostki lodu
Instrukcje
- Oczyść krewetki, pozostawiając ogonek i głowę.
- Zagotuj garnek z osoloną wodą.
- Przygotuj kostki lodu z sokiem z cytryny.
- Wrzuć krewetki do gotującej się wody i po 2,5 minucie przełóż je do lodu.
- Pokrój bagietkę w 1 centymetrowe kromki
- Posmaruj je masłem a następnie zrumień na patelni lub w piekarniku
- Nałóż łyżeczkę marmolady na tosta i rozmaruj.
- Przekrój plastry szynki na pół, wzdłuż i połóż na toście z marmoladą (zawiń ją 2-3 razy)
- Krewetkę osusz, przebij wykałaczką a następnie wbij w tosta z szynką.