Przepis na Pintxo de Mar y Montaña

Ilość porcji: 4

Przepis na Pintxo de mar y montaña - Baskijska przystawka z krewetką i szynką serrano

Kolejny, przepyszny przepis na baskijskie Pintxo, które w tłumaczeniu na polski oznacza Morze i Góry! Ta odsłona to istna wizytówka Kraju Basków, w którym kuchnia roztacza się pomiędzy dwoma żywiołami - Zatoką Biskajską a Górami Kantabryjskimi.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 5 minut
Total Time 20 minut

Składniki

  • - 1/2 świeżej bagietki (półmetrowej)
  • - 80 g marmolady z pomidorów
  • - 8 dużych krewetek tygrysich
  • - 80 g szynki serrano w plastrach
  • - 1 cytryna
  • - sól
  • - masło do posmarowania kromek
  • - kostki lodu

Instrukcje

  1. Oczyść krewetki, pozostawiając ogonek i głowę.
  2. Zagotuj garnek z osoloną wodą.
  3. Przygotuj kostki lodu z sokiem z cytryny.
  4. Wrzuć krewetki do gotującej się wody i po 2,5 minucie przełóż je do lodu.
  5. Pokrój bagietkę w 1 centymetrowe kromki
  6. Posmaruj je masłem a następnie zrumień na patelni lub w piekarniku
  7. Nałóż łyżeczkę marmolady na tosta i rozmaruj.
  8. Przekrój plastry szynki na pół, wzdłuż i połóż na toście z marmoladą (zawiń ją 2-3 razy)
  9. Krewetkę osusz, przebij wykałaczką a następnie wbij w tosta z szynką.

Czy ugotowałeś już tę potrawę? 🙂

Please leave a comment on the blog or share a photo on Facebook

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.