Hiszpańskie Smaki

Hiszpańskie Smaki

Przepis na Sobaos pasiegos

Przepis na Sobaos pasiegos
Historyczne pochodzenie tego ciasta biszkoptowego nie jest do końca znane, jest jednak pewne, że było wynikiem spontanicznego zastosowania najpopularniejszych produktów w kantabryjskim środowisku wiejskim, tj. masła i mąki. Dodanie cukru nie wydaje się być możliwe przed XIX wiekiem, biorąc pod uwagę rzadki i luksusowy charakter tej substancji we wcześniejszych wiekach. Prawdopodobnie do osłodzenia ciasta używany był miód, lub nawet w ogóle ciasto nie było osładzane. W oryginalnej recepturze, o której wspomniał piosenkarz z Kantabrii Adriano García-Lomas, sobao zostało zrobione z ciasta chlebowego, białego cukru i masła, do którego można było dodać jajka, startą skórkę cytryny oraz anyż lub rum.
Write a review
Print
Składniki dla 8 osób
  1. 250 g masła
  2. 250 g mąki
  3. 250 g cukru
  4. 1 opakowanie drożdży w proszku
  5. 1 łyżka rumu
  6. 3 jajka
  7. sól
Instructions
  1. Wymieszaj miękkie masło z ubitymi jajkami, rumem, cukrem i szczyptą soli w misce.
  2. W międzyczasie wymieszaj mąkę, drożdże i proszek w oddzielnym pojemniku i dodaj do reszty składników.
  3. Gdy wszystko jest w środku, mieszaj, aż powstanie równomierna masa, bez grudek.
  4. Wlej masę na blaszkę do pieczenia posmarowaną masłem do wysokości około 2-3 cm.
  5. Ciasto powinno wzrosnąć o około połowę.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180º C na około 15 minut.
  7. Poczekaj aż wystygnie i zjedz! 😀
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.