
Przepis na Sobaos pasiegos
2020-03-14 08:12:07

Historyczne pochodzenie tego ciasta biszkoptowego nie jest do końca znane, jest jednak pewne, że było wynikiem spontanicznego zastosowania najpopularniejszych produktów w kantabryjskim środowisku wiejskim, tj. masła i mąki. Dodanie cukru nie wydaje się być możliwe przed XIX wiekiem, biorąc pod uwagę rzadki i luksusowy charakter tej substancji we wcześniejszych wiekach. Prawdopodobnie do osłodzenia ciasta używany był miód, lub nawet w ogóle ciasto nie było osładzane. W oryginalnej recepturze, o której wspomniał piosenkarz z Kantabrii Adriano García-Lomas, sobao zostało zrobione z ciasta chlebowego, białego cukru i masła, do którego można było dodać jajka, startą skórkę cytryny oraz anyż lub rum.
Składniki dla 8 osób
- 250 g masła
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 1 opakowanie drożdży w proszku
- 1 łyżka rumu
- 3 jajka
- sól
Instructions
- Wymieszaj miękkie masło z ubitymi jajkami, rumem, cukrem i szczyptą soli w misce.
- W międzyczasie wymieszaj mąkę, drożdże i proszek w oddzielnym pojemniku i dodaj do reszty składników.
- Gdy wszystko jest w środku, mieszaj, aż powstanie równomierna masa, bez grudek.
- Wlej masę na blaszkę do pieczenia posmarowaną masłem do wysokości około 2-3 cm.
- Ciasto powinno wzrosnąć o około połowę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180º C na około 15 minut.
- Poczekaj aż wystygnie i zjedz! 😀
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/