Przepis na Sobaos pasiegos

Przepis na Sobaos pasiegos
Historyczne pochodzenie tego ciasta biszkoptowego nie jest do końca znane, jest jednak pewne, że było wynikiem spontanicznego zastosowania najpopularniejszych produktów w kantabryjskim środowisku wiejskim, tj. masła i mąki. Dodanie cukru nie wydaje się być możliwe przed XIX wiekiem, biorąc pod uwagę rzadki i luksusowy charakter tej substancji we wcześniejszych wiekach. Prawdopodobnie do osłodzenia ciasta używany był miód, lub nawet w ogóle ciasto nie było osładzane. W oryginalnej recepturze, o której wspomniał piosenkarz z Kantabrii Adriano García-Lomas, sobao zostało zrobione z ciasta chlebowego, białego cukru i masła, do którego można było dodać jajka, startą skórkę cytryny oraz anyż lub rum.
Write a review
Print
Składniki dla 8 osób
  1. 250 g masła
  2. 250 g mąki
  3. 250 g cukru
  4. 1 opakowanie drożdży w proszku
  5. 1 łyżka rumu
  6. 3 jajka
  7. sól
Instructions
  1. Wymieszaj miękkie masło z ubitymi jajkami, rumem, cukrem i szczyptą soli w misce.
  2. W międzyczasie wymieszaj mąkę, drożdże i proszek w oddzielnym pojemniku i dodaj do reszty składników.
  3. Gdy wszystko jest w środku, mieszaj, aż powstanie równomierna masa, bez grudek.
  4. Wlej masę na blaszkę do pieczenia posmarowaną masłem do wysokości około 2-3 cm.
  5. Ciasto powinno wzrosnąć o około połowę.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180º C na około 15 minut.
  7. Poczekaj aż wystygnie i zjedz! 😀
Hiszpańskie smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.