Świąteczna Sopa de galets / Sopa rellena
2017-12-24 09:35:07
Podawana w Katalonii i na Balearach caldo de galets lub inaczej sopa rellena, znana jest już jej mieszkańcom od blisko 1000 lat. Kojarzona ze Świętami Bożego Narodzenia i okresem zimowym z racji, że jest to zupa gorąca. Jednak dawno temu była serwowana przez cały rok, ponieważ jej składniki odżywcze były nieocenione gdy w ciągu gorących dni Katalończycy tracili je wraz z potem. W XIV wieku moczono w zupie kawałki chleba a zwyczaj ten pozostał, aż do połowy XX wieku. Receptura ta pojawiła się w czasach ubóstwa, służyła do wypełniania brzuchów i ogrzewania ciała, zachowała dawną tradycję w domach, w których domownicy nie boją się spędzać wiele czasu w kuchni 🙂 Dziś jest to już potrawa narodowa Katalonii i serwowana jako pierwsza potrawa podczas wieczerzy Bożego Narodzenia. Możemy spotkać tę potrawę również jako escudella i carn d'olla, czyli zupy z makaronem i oddzielnie ugotowanego w niej mięsa z warzywami jako dwie potrawy. Wg pewnej anegdoty, wybitny francuski dowódca Joseph Joffre, urodzony w Katalonii (po francuskiej stronie), po zwycięskiej obronie Paryża w 1914 r, był niezwykle niezadowolony z menu podczas obiadu serwowanego ku jego czci, właśnie dlatego, że zabrakło w nim tej bliskiej jemu sercu potrawy.
- - 1 cały kurczak
- - 2 litry wody
- - 4 marchewki
- - 1/4 głowy kapusty
- - 1 łodyga pora
- - sól i pieprz
- - 160 g makaronu "Galets" / duże muszle
- - 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- - 50 g boczku
- - 1 jajko
- - pół posiekanej natki pietruszki
- - sól i pieprz
- Do garnka kładziemy składniki bulionu i gotujemy do zagotowania się wody na średnim a później małym ogniu przez około 1,5 h.
- Przykrywamy a gdy będzie taka potrzeba dolewamy wody.
- W misce mieszamy mięso z innymi składnikami i zostawiamy na około 30 minut.
- Następnie "galets" (tj. makaron w kształcie dużej muszli), nadziewamy wcześniej przygotowanym mięsem. Możemy do tego wykorzystać np. rękaw cukierniczy lub strzykawkę do nadziewania.
- Gdy bulion jest już gotowy dodajemy muszle i gotujemy około 25 minut. Gdy zależy nam na czasie, możemy ugotować makaron w wodzie w oddzielnym garnku i dodajemy je do bulionu na 2-3 minuty.
- Zupę serwujemy wraz z makaronem.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/