Przepis na Świąteczna zupa nadziewana “Sopa de galets”

Świąteczna Sopa de galets / Sopa rellena
Podawana w Katalonii i na Balearach caldo de galets lub inaczej sopa rellena, znana jest już jej mieszkańcom od blisko 1000 lat. Kojarzona ze Świętami Bożego Narodzenia i okresem zimowym z racji, że jest to zupa gorąca. Jednak dawno temu była serwowana przez cały rok, ponieważ jej składniki odżywcze były nieocenione gdy w ciągu gorących dni Katalończycy tracili je wraz z potem. W XIV wieku moczono w zupie kawałki chleba a zwyczaj ten pozostał, aż do połowy XX wieku. Receptura ta pojawiła się w czasach ubóstwa, służyła do wypełniania brzuchów i ogrzewania ciała, zachowała dawną tradycję w domach, w których domownicy nie boją się spędzać wiele czasu w kuchni 🙂 Dziś jest to już potrawa narodowa Katalonii i serwowana jako pierwsza potrawa podczas wieczerzy Bożego Narodzenia. Możemy spotkać tę potrawę również jako escudella i carn d'olla, czyli zupy z makaronem i oddzielnie ugotowanego w niej mięsa z warzywami jako dwie potrawy. Wg pewnej anegdoty, wybitny francuski dowódca Joseph Joffre, urodzony w Katalonii (po francuskiej stronie), po zwycięskiej obronie Paryża w 1914 r, był niezwykle niezadowolony z menu podczas obiadu serwowanego ku jego czci, właśnie dlatego, że zabrakło w nim tej bliskiej jemu sercu potrawy.
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
2 hr
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
2 hr
Składniki dla 4 - 6 osób
    Bulion
    1. - 1 cały kurczak
    2. - 2 litry wody
    3. - 4 marchewki
    4. - 1/4 głowy kapusty
    5. - 1 łodyga pora
    6. - sól i pieprz
    Nadzienie
    1. - 160 g makaronu "Galets" / duże muszle
    2. - 200 g mielonego mięsa wieprzowego
    3. - 50 g boczku
    4. - 1 jajko
    5. - pół posiekanej natki pietruszki
    6. - sól i pieprz
    Instructions
    1. Do garnka kładziemy składniki bulionu i gotujemy do zagotowania się wody na średnim a później małym ogniu przez około 1,5 h.
    2. Przykrywamy a gdy będzie taka potrzeba dolewamy wody.
    3. W misce mieszamy mięso z innymi składnikami i zostawiamy na około 30 minut.
    4. Następnie "galets" (tj. makaron w kształcie dużej muszli), nadziewamy wcześniej przygotowanym mięsem. Możemy do tego wykorzystać np. rękaw cukierniczy lub strzykawkę do nadziewania.
    5. Gdy bulion jest już gotowy dodajemy muszle i gotujemy około 25 minut. Gdy zależy nam na czasie, możemy ugotować makaron w wodzie w oddzielnym garnku i dodajemy je do bulionu na 2-3 minuty.
    6. Zupę serwujemy wraz z makaronem.
    Hiszpańskie smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

    Adrian Stojewski

    Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.