Patatas alioli
2017-02-16 22:56:42
Prep Time
5 min
Cook Time
25 min
Total Time
30 min
Prep Time
5 min
Cook Time
25 min
Total Time
30 min
Składniki dla 4 osób
- 4 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 400 ml oliwy z oliwek (choć słonecznikowy też się nada)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki białego octu winnego lub cytryny
- sól
Przepis
- Do garnka z wodą wsypujemy łyżkę soli, wrzucamy ziemniaki "w mundurkach" a następnie gotujemy je przez około 20-25 minut aż do momentu gdy będą miękkie.
- Podczas gotowania się ziemniaków możemy przystąpić do przygotowania sosu ali oli.
- Do wysokiego pojemnika wkładamy obrany czosnek, szczyptę soli, łyżeczkę octu lub soku z cytryny. Następnie dodajemy jajka i oliwę / olej.
- Miksujemy wszystko do uważając by się nie ścięło. Zaczynamy od kilkunastu sekund bez większego mieszania całej masy a następnie miksujemy po kilka sekund.
- Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki mieszając a nie miksując.
- Sos ali oli wkładamy do lodówki.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odkładamy.
- Gdy ziemniaki nie są już gorące, obieramy je.
- Kroimy w dużą kostkę i kładziemy na talerz.
- Na wierz kładziemy sos ali oli i schładzamy lub jemy od razu!
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/