Hiszpańskie Smaki

Przepis na Patatas / Papas alioli – ziemniaczki w czosnkowym sosie

Patatas alioli
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
25 min
Total Time
30 min
Prep Time
5 min
Cook Time
25 min
Total Time
30 min
Składniki dla 4 osób
  1. 4 średnie ziemniaki
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 2 jajka
  4. 400 ml oliwy z oliwek (choć słonecznikowy też się nada)
  5. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  6. 2 łyżeczki białego octu winnego lub cytryny
  7. sól
Przepis
  1. Do garnka z wodą wsypujemy łyżkę soli, wrzucamy ziemniaki "w mundurkach" a następnie gotujemy je przez około 20-25 minut aż do momentu gdy będą miękkie.
  2. Podczas gotowania się ziemniaków możemy przystąpić do przygotowania sosu ali oli.
  3. Do wysokiego pojemnika wkładamy obrany czosnek, szczyptę soli, łyżeczkę octu lub soku z cytryny. Następnie dodajemy jajka i oliwę / olej.
  4. Miksujemy wszystko do uważając by się nie ścięło. Zaczynamy od kilkunastu sekund bez większego mieszania całej masy a następnie miksujemy po kilka sekund.
  5. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki mieszając a nie miksując.
  6. Sos ali oli wkładamy do lodówki.
  7. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odkładamy.
  8. Gdy ziemniaki nie są już gorące, obieramy je.
  9. Kroimy w dużą kostkę i kładziemy na talerz.
  10. Na wierz kładziemy sos ali oli i schładzamy lub jemy od razu!
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.