Hiszpańskie Smaki

Przepis na Salmorejo z Kordoby

Salmorejo z Kordoby
Jeden z najbardziej znanych chłodników w Hiszpanii. Potrawa zawdzięcza w dużej mierze swoje powstanie słynnemu konkwistadorowi - Bernal Díaz del Castillo, który po raz pierwszy w 1538 roku spróbował wraz z Indianami w Gwatemali pomidorów zmiażdżonych wraz z solą i czosnkiem. Rok później w ogrodach Montezumy, Hernán Cortés odnalazł pomidory i sprowadził je na Stary Kontynent. Pomidory stawały się coraz bardziej popularne, szczególnie w Andaluzji, która była punktem przeładunkowym w handlu z zamorskimi koloniami. Sama nazwa ów zupy pochodzi od "salmuera con vinagre" czyli solanka z octem. Podawana w obecnej postaci, czyli z pokrojonymi drobno jajkiem i szynką iberico jest dopiero od XIX / XX wieku.
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
10 min
Total Time
25 min
Prep Time
15 min
Cook Time
10 min
Total Time
25 min
Składniki dla 4 osób
  1. 1 kg pomidorów (ważne by były dojrzałe)
  2. 150 gram startego czerstwego chleba
  3. 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
  4. 4 plastry szynki serrano lub iberyjskiej
  5. 1 jajko
  6. 1 ząbek czosnku
  7. 2 łyżeczki soli
  8. 1 łyżka octu z wina Jerez
  9. woda
Instrukcja
  1. Zaczynamy od ugotowania jajka na twardo i zamoczenia chleba w wodzie.
  2. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, obieramy czosnek i razem wrzucamy do wysokiego naczynia.
  3. Następnie wlewamy oliwy z oliwek, dodajemy namoczony chleb, sól i odrobinę octu z Jerez, który podkreśli charakter całej potrawy.
  4. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej masy, którą w razie konieczności doprawiamy solą, octem lub oliwą z oliwek.
  5. Tak powstałą zupę przecedzamy przez gęste sitko, co sprawi, że konsystencja będzie bardziej aksamitna.
  6. Zupę schładzamy w lodówce a przed podaniem posypujemy startym na tarce jajkiem i posiekaną szynką serrano. Możemy polać odrobiną oliwą z oliwek.
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.