Przepis na Salmorejo z Kordoby

Salmorejo z Kordoby
Jeden z najbardziej znanych chłodników w Hiszpanii. Potrawa zawdzięcza w dużej mierze swoje powstanie słynnemu konkwistadorowi - Bernal Díaz del Castillo, który po raz pierwszy w 1538 roku spróbował wraz z Indianami w Gwatemali pomidorów zmiażdżonych wraz z solą i czosnkiem. Rok później w ogrodach Montezumy, Hernán Cortés odnalazł pomidory i sprowadził je na Stary Kontynent. Pomidory stawały się coraz bardziej popularne, szczególnie w Andaluzji, która była punktem przeładunkowym w handlu z zamorskimi koloniami. Sama nazwa ów zupy pochodzi od "salmuera con vinagre" czyli solanka z octem. Podawana w obecnej postaci, czyli z pokrojonymi drobno jajkiem i szynką iberico jest dopiero od XIX / XX wieku.
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
10 min
Total Time
25 min
Prep Time
15 min
Cook Time
10 min
Total Time
25 min
Składniki dla 4 osób
  1. 1 kg pomidorów (ważne by były dojrzałe)
  2. 150 gram startego czerstwego chleba
  3. 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
  4. 4 plastry szynki serrano lub iberyjskiej
  5. 1 jajko
  6. 1 ząbek czosnku
  7. 2 łyżeczki soli
  8. 1 łyżka octu z wina Jerez
  9. woda
Instrukcja
  1. Zaczynamy od ugotowania jajka na twardo i zamoczenia chleba w wodzie.
  2. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, obieramy czosnek i razem wrzucamy do wysokiego naczynia.
  3. Następnie wlewamy oliwy z oliwek, dodajemy namoczony chleb, sól i odrobinę octu z Jerez, który podkreśli charakter całej potrawy.
  4. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej masy, którą w razie konieczności doprawiamy solą, octem lub oliwą z oliwek.
  5. Tak powstałą zupę przecedzamy przez gęste sitko, co sprawi, że konsystencja będzie bardziej aksamitna.
  6. Zupę schładzamy w lodówce a przed podaniem posypujemy startym na tarce jajkiem i posiekaną szynką serrano. Możemy polać odrobiną oliwą z oliwek.
Hiszpańskie smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.