Salmorejo z Kordoby
2017-07-22 19:26:11
Jeden z najbardziej znanych chłodników w Hiszpanii. Potrawa zawdzięcza w dużej mierze swoje powstanie słynnemu konkwistadorowi - Bernal Díaz del Castillo, który po raz pierwszy w 1538 roku spróbował wraz z Indianami w Gwatemali pomidorów zmiażdżonych wraz z solą i czosnkiem. Rok później w ogrodach Montezumy, Hernán Cortés odnalazł pomidory i sprowadził je na Stary Kontynent. Pomidory stawały się coraz bardziej popularne, szczególnie w Andaluzji, która była punktem przeładunkowym w handlu z zamorskimi koloniami. Sama nazwa ów zupy pochodzi od "salmuera con vinagre" czyli solanka z octem. Podawana w obecnej postaci, czyli z pokrojonymi drobno jajkiem i szynką iberico jest dopiero od XIX / XX wieku.
Prep Time
15 min
Cook Time
10 min
Total Time
25 min
Prep Time
15 min
Cook Time
10 min
Total Time
25 min
Składniki dla 4 osób
- 1 kg pomidorów (ważne by były dojrzałe)
- 150 gram startego czerstwego chleba
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
- 4 plastry szynki serrano lub iberyjskiej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu z wina Jerez
- woda
Instrukcja
- Zaczynamy od ugotowania jajka na twardo i zamoczenia chleba w wodzie.
- Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, obieramy czosnek i razem wrzucamy do wysokiego naczynia.
- Następnie wlewamy oliwy z oliwek, dodajemy namoczony chleb, sól i odrobinę octu z Jerez, który podkreśli charakter całej potrawy.
- Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej masy, którą w razie konieczności doprawiamy solą, octem lub oliwą z oliwek.
- Tak powstałą zupę przecedzamy przez gęste sitko, co sprawi, że konsystencja będzie bardziej aksamitna.
- Zupę schładzamy w lodówce a przed podaniem posypujemy startym na tarce jajkiem i posiekaną szynką serrano. Możemy polać odrobiną oliwą z oliwek.
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/