Przepis na Tortilla Española \ Tortilla de patatas

Torrtilla Española \ Tortilla de patatas
Jedna z ikon kuchni hiszpańskiej. Prosta a zarazem niezwykle smaczna potrawa, która podawana jest często jako tapas lub dodawana do kanapek "bocadillos" 🙂
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Total Time
45 min
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Total Time
45 min
Składniki na 4 porcje
  1. 4 szt. duże ziemniaki( ok.600g)
  2. 2 małe cebule
  3. 6 jajek
  4. 50 ml mleka
  5. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  6. sól, pieprz
  7. drobno posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
Opis przygotowania
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę około 1,5 centymetrową.
  2. Siekamy cebulę w piórka.
  3. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni, wkładamy pokrojone ziemniaki oraz cebulę i odrobinę soli.
  4. Przykrywamy, co jakiś czas mieszając, smażymy na małym ogniu aż staną się miękkie, ale nie złociste (około 20 min).
  5. Wbijamy jajka do miski a następnie lekko ubijamy je na jednolita masę dodając mleko.
  6. Łyżką cedzakową wkładamy usmazone ziemniaki wraz z cebulą i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
  7. Odlewamy nadmiar oliwy z patelni, aby zostało na niej kilka łyżek.
  8. Ponownie rozgrzewamy patelnię i na mocno rozgrzaną oliwę z oliwek wylewamy jajka z ziemniakami i cebulą.
  9. Smażymy przez kilka minut.
  10. Przykrywamy patelnię talerzem i odwaracmy patelnię do góry nogami a następnie zrzucamy niewysmażoną stronę tortilli na patelnię.
  11. Smażemy drugą stronę kolejne kilka minut aż się zezłoci.
  12. Serwujemy na ciepło lub zimno.
  13. Opcjonalnie możemy posypać natką pietruszki 🙂
Hiszpańskie smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.