
Torrtilla Española \ Tortilla de patatas
2017-01-11 13:05:06

Jedna z ikon kuchni hiszpańskiej. Prosta a zarazem niezwykle smaczna potrawa, która podawana jest często jako tapas lub dodawana do kanapek "bocadillos" 🙂
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Total Time
45 min
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Total Time
45 min
Składniki na 4 porcje
- 4 szt. duże ziemniaki( ok.600g)
- 2 małe cebule
- 6 jajek
- 50 ml mleka
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- drobno posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
Opis przygotowania
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę około 1,5 centymetrową.
- Siekamy cebulę w piórka.
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni, wkładamy pokrojone ziemniaki oraz cebulę i odrobinę soli.
- Przykrywamy, co jakiś czas mieszając, smażymy na małym ogniu aż staną się miękkie, ale nie złociste (około 20 min).
- Wbijamy jajka do miski a następnie lekko ubijamy je na jednolita masę dodając mleko.
- Łyżką cedzakową wkładamy usmazone ziemniaki wraz z cebulą i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
- Odlewamy nadmiar oliwy z patelni, aby zostało na niej kilka łyżek.
- Ponownie rozgrzewamy patelnię i na mocno rozgrzaną oliwę z oliwek wylewamy jajka z ziemniakami i cebulą.
- Smażymy przez kilka minut.
- Przykrywamy patelnię talerzem i odwaracmy patelnię do góry nogami a następnie zrzucamy niewysmażoną stronę tortilli na patelnię.
- Smażemy drugą stronę kolejne kilka minut aż się zezłoci.
- Serwujemy na ciepło lub zimno.
- Opcjonalnie możemy posypać natką pietruszki 🙂
By Adrian Stojewski
Hiszpańskie Smaki https://hiszpanskiesmaki.pl/