Hiszpańska Kuchnia – Przepisy

Znajdziecie tu oryginalne i sprawdzone przepisy ze wszystkich regionów Hiszpanii 🙂

 

A

Ajo Blanco – migdałowo – czosnkowy chłodnik z Granady

Arroz Negro / Arròs negre – potrawa z ryżu i owoców morza zabarwiona atramentem z kałamarnic

B

Bacalao al pil pil – Konfitowany dorsz z Kraju Basków

Barraquito – wielowarstwowa kawa z Wysp Kanaryjskich

C

Calamares a la romana

Calamares rellenos –  kalmary nadziewany z Murcji

Caragolà Valenciana – gulasz ze ślimaków z Walencji

Churros z czekoladą – smażone słodycze z ciasta parzonego z gorącą czekoladą

Cocido madrileño – Gulasz madrycki

Crema Catalana – Krem Kataloński

Croquetas de jamón serrano – Krokiety z szynką serrano

D

 

E

Ensalada murciana – sałatka z Murcji „Ogrodów Europy”

F

Fabada Asturiana – słynny gulasz z Asturii

Fideuà de mariscos – makaronowa potrawa z owoców morza

Flan Casero / Flan de huevo –  pieczony hiszpański deser z jajek

Flan de turron – pieczony deser z jajek z turronem

G

Gazpacho andaluzyjskie – chłodnik warzywny z Andaluzji

Gazpachos manchegos – gulasz z Kastyli La Mancza

H

 

I

 

J

 

K

 

L

Lombarda navideña – świateczna potrawa z czerwonej kapusty i kasztanami

M

Magdalenas – pieczone ciasteczka, podobne do muffinek

Mejillones al cava – małże w musującym winie z Katalonii

Migas Manchegas – gulasz z Kastylii La Manczy

N

 

O

 

P

Paparajotes – murcjański deser z liści cytryn

Patatas bravas / Papas bravas – ziemniaczki w ostrym sosie

Papatas con Aioli – ziemniaczki w sosie czosnkowym

Paella de mariscos – z owocami morza

Paella de verduras – z warzywami

Paella mixta – z owocami morza i mięsem

Pintxo de mar y montaña – Baskijska przystawka z krewetką i szynką serrano

Pintxo de Queso de Cabra con Cebolla Caramelizada

Pulpo a la gallega – gotowana ośmiornica po galicyjsku

R

Roscon de reyes – wielkanocne ciasto drożdżowe

S

Salmorejo Cordobes – chłodnik z pomidorów z Kordoby

Salpicon de mariscos – sałatka z owoców morza z Wysp Kanaryjskich

Sangría – orzeźwiający napój z czerwonego wina i owoców

Sangria Blanca / de Cava – orzeźwiający napój z musującego wina z Katalonii

Sopa de galets / Sopa rellena – świąteczna zupa nadziewana mięsem mielonym

Sopaos Pasiegos – proste ciasto biszkoptowo – drożdżowe z Kantabrii

T

Torta de Santiago – ciasto migdałowe z Santiago de Compostella

Tortilla de patatas / Tortilla Española – omlet hiszpański z ziemniaków

U

 

V

 

W

 

X

 

Y

 

Z

La zurrukutuna – baskijska zupa z dorsza i czosnku

One thought on “Hiszpańska Kuchnia – Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *