Przepis na Caldo de millo - gulasz z Wysp Kanaryjskich
To danie, które przygotowuje się jako zupę "Caldo/Sopa" w postaci bardziej płynnej lub "Potaje" -gęstszej jako gulasz. Kukurydza na Wyspach Kanaryjskich przyjęła się bardzo szybko, bo już od powrotu Kolumba z Ameryki dania na bazie kukurydzy stały się ważnym elementem diety tutejszych mieszkańców. Wyspy Kanaryjskie, niezwykły kulinarny tygiel i bez wątpienia jedna z bardziej egzotycznych regionalnych kuchni. Czerpały z Europy, obu Ameryk, a nawet tradycji rdzennych mieszkańców. Przyjęły wpływy afrykańskie, a ze swoimi smakami zawędrowały do Wenezueli i na Kubę. Nie tyle były przystankiem, co pomostem pomiędzy odmiennymi kulturami. Choć kulinarnie spokrewnione, to każda inna - mamy tu dania mocno związane z jednym miejscem, ale i wspólne dla wszystkich wysp.