Hiszpańskie Smaki

Przepis na Caldo de millo - gulasz z Wysp Kanaryjskich

To danie, które przygotowuje się jako zupę "Caldo/Sopa" w postaci bardziej płynnej lub "Potaje" -gęstszej jako gulasz. Kukurydza na Wyspach Kanaryjskich przyjęła się bardzo szybko, bo już od powrotu Kolumba z Ameryki dania na bazie kukurydzy stały się ważnym elementem diety tutejszych mieszkańców. Wyspy Kanaryjskie, niezwykły kulinarny tygiel i bez wątpienia jedna z bardziej egzotycznych regionalnych kuchni. Czerpały z Europy, obu Ameryk, a nawet tradycji rdzennych mieszkańców. Przyjęły wpływy afrykańskie, a ze swoimi smakami zawędrowały do Wenezueli i na Kubę. Nie tyle były przystankiem, co pomostem pomiędzy odmiennymi kulturami. Choć kulinarnie spokrewnione, to każda inna - mamy tu dania mocno związane z jednym miejscem, ale i wspólne dla wszystkich wysp.
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina 40 minuty
Łączny czas 2 godziny
Kuchnia Wyspy Kanaryjskie
Porcje 5 porcji

Składniki
  

  • 800 g kukurydzy tradycyjnie świeże kolby, ale możesz sięgnąć po kukurydzę z puszki
  • 2 szt żeberka wieprzowe w wersji vege możesz je pominąć
  • 3 szt ząbki czosnku
  • 1 cebula duża
  • 2 szt pomidory
  • 1 szt batat mały
  • 500 g ziemniaków
  • 1 szt cukinia
  • oliwa z oliwek extra virgen
  • sól
  • ½ łyżeczki ziaren kuminu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • kilka nitek szafranu
  • kilka gałązek świeżej kolendry

Instrukcje
 

  • Mięso moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę, po czym kroimy na mniejsze kawałki.
  • Do dużego garnka wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę.
  • Gdy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w plastry ząbki czosnku, smażymy przez chwilę.
  • Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, nadal smażymy całość.
  • Do garnka wlewamy 2 l wody i dodajemy żeberka oraz ziarno z kolby kukurydzy (w przypadku świeżej).
  • Następnie dodajemy szafran, kumin, kolendrę i paprykę.
  • Gotujemy przez około pół godziny na średnim ogniu i raz na jakiś czas zbieramy szumowiny.
  • Obieramy ziemianki, batata i cukinię, kroimy wszystko w średnią kostkę i wrzucamy do garnka.
  • Jeśli sięgamy po kukurydzę z puszki, to czas, aby ją dorzucić.
  • Doprawiamy solą i gotujemy do miękkości warzyw.
Słowo kluczowe Fuerteventura, gulasz, kukurydza, La Gomera, Lanzarote, Wyspy Kanaryjskie, zupa
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.