Przepis na croquetas de setas - chrupiące krokiecki z farszem z grzybów i beszamelu
Croquetas są dziś czwartym najczęściej spożywanym daniem w Hiszpanii.Wywodzą się one z francuskiej gastronomii - jest to danie autorstwa Antonina Carême (znanego jako „Szef Królów”), który wpadł na pomysł, aby beszamel pokryć chrupiącą panierką z bułki tartej.Historia krokietów w Hiszpanii jest związana z niedostatkiem żywności na początku XX wieku, który potęgowała pandemia hiszpanki, a następnie wojna domowa. Zrodził się wtedy przepis na krokietu na bazie sosu beszamelowego, do których zaczęto dodawać resztki gotowanych wcześniej gulaszy czy pieczeni, a nawet bulionu.Uważa się jednak, że historia krokietów na Półwyspie Iberyjskim może być o nieco dłuższa i sięgać czasów wojen napoleońskich, kiedy to przyjęto liczne francuskie zwyczaje (tzw. el afrancesamiento).W swojej pierwszej formie croquetas były rodzajem deseru na bazie puddingu ryżowego.