Hiszpańskie Smaki

Przepis na hiszpańskie croquetas – chrupiące krokieciki wegetariańskie z grzybami

Przepis na croquetas de setas - chrupiące krokiecki z farszem z grzybów i beszamelu

Croquetas są dziś czwartym najczęściej spożywanym daniem w Hiszpanii.
Wywodzą się one z francuskiej gastronomii - jest to danie autorstwa Antonina Carême (znanego jako „Szef Królów”), który wpadł na pomysł, aby beszamel pokryć chrupiącą panierką z bułki tartej.
Historia krokietów w Hiszpanii jest związana z niedostatkiem żywności na początku XX wieku, który potęgowała pandemia hiszpanki, a następnie wojna domowa. Zrodził się wtedy przepis na krokietu na bazie sosu beszamelowego, do których zaczęto dodawać resztki gotowanych wcześniej gulaszy czy pieczeni, a nawet bulionu.
Uważa się jednak, że historia krokietów na Półwyspie Iberyjskim może być o nieco dłuższa i sięgać czasów wojen napoleońskich, kiedy to przyjęto liczne francuskie zwyczaje (tzw. el afrancesamiento).
W swojej pierwszej formie croquetas były rodzajem deseru na bazie puddingu ryżowego.
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Rodzaj Tapas
Kuchnia Hiszpania

Składniki
  

  • 150 g grzybów
  • 1 szt cebula
  •  300 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 80 g bułki tartej (lub panko)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgen
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 400 ml oleju/oliwy do smażenia

Instrukcje
 

  • Cebulę i grzyby kroimy w drobną, około 0,5 cm kostkę .
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę, a następnie grzyby, do osiągnięcia złocistego koloru.
  • Po kilku minutach na średnim ogniu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę (łyżka po łyżce), mieszając intensywnie, aż powstanie zasmażka.
  • Do zasmażki partiami dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji bardzo gęstego beszamelu.
  • Gdy masa zgęstnieje, przekładamy ją na płaski talerz i odstawiamy do schłodzenia (najlepiej 1 h).
  • Roztrzepujemy lekko jajko, a schłodzoną masę dzielimy na 8 równych części. Z każdej z nich formujemy rulony lub kulki.
  • Krokiety zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju (aby później przykryła krokiety).
  • Wkładamy ostrożnie po kolei wszystkie krokiety, a gdy będą miały złoty kolor, są gotowe do wyciągnięcia.
  • Po wyciągnięciu krokiety odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Teraz możemy delektować się rozpływającymi się w ustach croquetas. ¡Que aproveche!
Słowo kluczowe croquetas, grzyby, krokieciki, krokiety, setas, z farszem
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.