
Przepis na croquetas de setas - chrupiące krokiecki z farszem z grzybów i beszamelu
Croquetas są dziś czwartym najczęściej spożywanym daniem w Hiszpanii.Wywodzą się one z francuskiej gastronomii - jest to danie autorstwa Antonina Carême (znanego jako „Szef Królów”), który wpadł na pomysł, aby beszamel pokryć chrupiącą panierką z bułki tartej.Historia krokietów w Hiszpanii jest związana z niedostatkiem żywności na początku XX wieku, który potęgowała pandemia hiszpanki, a następnie wojna domowa. Zrodził się wtedy przepis na krokietu na bazie sosu beszamelowego, do których zaczęto dodawać resztki gotowanych wcześniej gulaszy czy pieczeni, a nawet bulionu.Uważa się jednak, że historia krokietów na Półwyspie Iberyjskim może być o nieco dłuższa i sięgać czasów wojen napoleońskich, kiedy to przyjęto liczne francuskie zwyczaje (tzw. el afrancesamiento).W swojej pierwszej formie croquetas były rodzajem deseru na bazie puddingu ryżowego.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 20 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 20 minuty minut
Rodzaj Tapas
Kuchnia Hiszpania
Składniki
- 150 g grzybów
- 1 szt cebula
- 300 ml mleka
- 50 g mąki pszennej
- 80 g bułki tartej (lub panko)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgen
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 400 ml oleju/oliwy do smażenia
Instrukcje
- Cebulę i grzyby kroimy w drobną, około 0,5 cm kostkę .
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę, a następnie grzyby, do osiągnięcia złocistego koloru.
- Po kilku minutach na średnim ogniu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę (łyżka po łyżce), mieszając intensywnie, aż powstanie zasmażka.
- Do zasmażki partiami dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji bardzo gęstego beszamelu.
- Gdy masa zgęstnieje, przekładamy ją na płaski talerz i odstawiamy do schłodzenia (najlepiej 1 h).
- Roztrzepujemy lekko jajko, a schłodzoną masę dzielimy na 8 równych części. Z każdej z nich formujemy rulony lub kulki.
- Krokiety zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju (aby później przykryła krokiety).
- Wkładamy ostrożnie po kolei wszystkie krokiety, a gdy będą miały złoty kolor, są gotowe do wyciągnięcia.
- Po wyciągnięciu krokiety odsączamy na ręczniku papierowym.
- Teraz możemy delektować się rozpływającymi się w ustach croquetas. ¡Que aproveche!
Słowo kluczowe croquetas, grzyby, krokieciki, krokiety, setas, z farszem