Przepis na Gambas a ajillo - czyli krewetki w sosie z czosnku i chili
Przepis ten miał narodzić się w Madrycie za sprawą kuchni kreolskiej, gdzie czosnek był jednym z najczęściej używanych składników. Krewetki nie cieszyły się początkowo dużą popularnością, ale to właśnie dzięki temu daniu zaczęto je stosować także w innych hiszpańskich potrawach. Dziś jest jednym z najpopularniejszych tapas od Madrytu po Andaluzję.Do Gambas al ajillo najlepiej wykorzystać świeże krewetki i użyć dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia extra - sprawdzi się tutaj odmiana Picual lub Hojiblanca, ponieważ lepiej znoszą wysokie temperatury, a także doskonale kontrastują ze smakiem krewetek.
Oczyszczamy krewetki z pancerzy, pozostawiając jedynie ogonek. Następnie nacinamy grzbiet krewetki krótkim nożem 4-5 mm w głąb i wyciągamy przy jego pomocy jelito.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy.
Ząbki czosnku obieramy, po czym wraz z chilli kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię.
Dodajemy obrane wcześniej krewetki i smażymy przez 1,5 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą.
Wykładamy na talerz lub do miseczki, obficie polewając krewetki powstałym sosem.
Serwujemy na gorąco, posypując świeżo posiekaną natką pietruszki.
Słowo kluczowe gambas al ajillo, gambas al pil pil, hiszpańskie krewetki, krewetki, krewetki w sosie ajillo, krewetki z czosnkiem, tapas z krewetek