
Przepis na Gambas a ajillo - czyli krewetki w sosie z czosnku i chili
Przepis ten miał narodzić się w Madrycie za sprawą kuchni kreolskiej, gdzie czosnek był jednym z najczęściej używanych składników. Krewetki nie cieszyły się początkowo dużą popularnością, ale to właśnie dzięki temu daniu zaczęto je stosować także w innych hiszpańskich potrawach. Dziś jest jednym z najpopularniejszych tapas od Madrytu po Andaluzję.Do Gambas al ajillo najlepiej wykorzystać świeże krewetki i użyć dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia extra - sprawdzi się tutaj odmiana Picual lub Hojiblanca, ponieważ lepiej znoszą wysokie temperatury, a także doskonale kontrastują ze smakiem krewetek.
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 10 minuty minut
Rodzaj Tapas
Kuchnia Andaluzja
Porcje 4 porcje
Składniki
- 250 g krewetek surowych
- 4 ząbki czosnku
- 1 szt świeża ostra papryczka chili
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
- 1 szczypta soli
- 1 gałązka świeżej pietruszki opcjonalnie
Instrukcje
- Oczyszczamy krewetki z pancerzy, pozostawiając jedynie ogonek. Następnie nacinamy grzbiet krewetki krótkim nożem 4-5 mm w głąb i wyciągamy przy jego pomocy jelito.
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy.
- Ząbki czosnku obieramy, po czym wraz z chilli kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię.
- Dodajemy obrane wcześniej krewetki i smażymy przez 1,5 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą.
- Wykładamy na talerz lub do miseczki, obficie polewając krewetki powstałym sosem.
- Serwujemy na gorąco, posypując świeżo posiekaną natką pietruszki.
Słowo kluczowe gambas al ajillo, gambas al pil pil, hiszpańskie krewetki, krewetki, krewetki w sosie ajillo, krewetki z czosnkiem, tapas z krewetek