Hiszpańskie Smaki

Hiszpańskie Smaki

Przepis na Gambas al ajillo

Gambas al ajillo

Przepis na Gambas a ajillo - czyli krewetki w sosie z czosnku i chili

Przepis ten miał narodzić się w Madrycie za sprawą kuchni kreolskiej, gdzie czosnek był jednym z najczęściej używanych składników. Krewetki nie cieszyły się początkowo dużą popularnością, ale to właśnie dzięki temu daniu zaczęto je stosować także w innych hiszpańskich potrawach. Dziś jest jednym z najpopularniejszych tapas od Madrytu po Andaluzję.
Do Gambas al ajillo najlepiej wykorzystać świeże krewetki i użyć dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia extra - sprawdzi się tutaj odmiana Picual lub Hojiblanca, ponieważ lepiej znoszą wysokie temperatury, a także doskonale kontrastują ze smakiem krewetek.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Rodzaj Tapas
Kuchnia Andaluzja
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 250 g krewetek surowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szt świeża ostra papryczka chili
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
  • 1 szczypta soli
  • 1 gałązka świeżej pietruszki opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Oczyszczamy krewetki z pancerzy, pozostawiając jedynie ogonek. Następnie nacinamy grzbiet krewetki krótkim nożem 4-5 mm w głąb i wyciągamy przy jego pomocy jelito.
  • Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy.
  • Ząbki czosnku obieramy, po czym wraz z chilli kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię.
  • Dodajemy obrane wcześniej krewetki i smażymy przez 1,5 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą.
  • Wykładamy na talerz lub do miseczki, obficie polewając krewetki powstałym sosem.
  • Serwujemy na gorąco, posypując świeżo posiekaną natką pietruszki.
Słowo kluczowe gambas al ajillo, gambas al pil pil, hiszpańskie krewetki, krewetki, krewetki w sosie ajillo, krewetki z czosnkiem, tapas z krewetek
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.