Przepis na Garbanzos con espinacas - duszona ciecierzyca ze szpinakiem po andaluzyjsku
Ten przepis to złoto! Rozgrzewająca duszona ciecierzyca ze szpinakiem - idealne na jesienne chłody i zimowe obiady Poznajcie przepis na garbanzos con espinacas - najsłynniejsze tapas w Sewilli, andaluzyjską potrawę o arabskim rodowodzie.Spodziewajcie się dania pachnącego orientem, o delikatnej kwasowości i porządnej dawce czosnku. Czas na konkrety!
1łyżeczkapapryki słodkiej (opcjonalnie można dodać również szczyptę ostrej)
½łyżeczkiłyżeczki ziaren kuminu
4 kromkibagietki (lub 2 kromki chleba, około 70g)
4 łyżkioliwy z oliwek extra virgen
30mloctu jabłkowego
5ząbkówczosnku
125 mlwody
1 łyżeczkęsoli
pieprzdo smaku
Instrukcje
Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy obrane wcześniej 3 ząbki czosnku oraz kromki bagietki/chleba. Smażymy do zarumienienia składników.
Czosnek wraz z grzankami przekładamy do wysokiego naczynia (kielicha blendera), dodajemy kminek oraz łyżeczkę soli. Wlewamy wodę oraz ocet. Całość miksujemy.
Pozostałą po smażeniu oliwę ponownie rozgrzewamy, dodajemy paprykę i wrzucamy na patelnię 2 posiekane ząbki czosnku. Po chwili dorzucamy także posiekany szpinak.
Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajemy ugotowaną ciecierzycę i mieszamy całość.
Po kilku minutach wlewamy naszą mieszankę z czosnku, pieczywa i przypraw.
Gotujemy jeszcze przez 6 minut na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.