Przepis na Pan con tomate / Tostada con tomate / Pa amb tomàquet
Pierwsze wzmianki o pan con tomate wskazują na katalońską tożsamość potrawy i pochodzą z 1884r. Jednak przekąska gościła na hiszpańskich stołach już na przełomie XVI/ XVII wieku, kiedy to kuchnia całego kontynentu została wzbogacona o pomidory. Samo zmiękczanie chleba za sprawą oliwy i pomidorów było pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które zyskiwało dzięki temu drugie życie.Inne źródła podają, że pa amb tomàquet przywędrowało do Barcelony wraz z Murcianczykami, którzy pracowali przy budowie tamtejszego metra w latach dwudziestych ubiegłego wieku.W takich wspólnotach autonomicznych jak Katalonia, Aragonia czy Baleary, pomidor jest tradycyjnie wcierany w grzankę, natomiast w Murcji czy Andaluzji ściera się go na tarce ? Dlatego też w zależności od regionu przysmak ten nosi odmienne nazwy - pan con tomate, pan tumaca, pa amb tomàquet, tostada con tomate, a jego smak może się nieco różnić.