
Przepis na Pan con tomate / Tostada con tomate / Pa amb tomàquet
Pierwsze wzmianki o pan con tomate wskazują na katalońską tożsamość potrawy i pochodzą z 1884r. Jednak przekąska gościła na hiszpańskich stołach już na przełomie XVI/ XVII wieku, kiedy to kuchnia całego kontynentu została wzbogacona o pomidory. Samo zmiękczanie chleba za sprawą oliwy i pomidorów było pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które zyskiwało dzięki temu drugie życie.Inne źródła podają, że pa amb tomàquet przywędrowało do Barcelony wraz z Murcianczykami, którzy pracowali przy budowie tamtejszego metra w latach dwudziestych ubiegłego wieku.W takich wspólnotach autonomicznych jak Katalonia, Aragonia czy Baleary, pomidor jest tradycyjnie wcierany w grzankę, natomiast w Murcji czy Andaluzji ściera się go na tarce ? Dlatego też w zależności od regionu przysmak ten nosi odmienne nazwy - pan con tomate, pan tumaca, pa amb tomàquet, tostada con tomate, a jego smak może się nieco różnić.
Czas przygotowania 5 minuty minut
Czas gotowania 5 minuty minut
Łączny czas 10 minuty minut
Rodzaj Breakfast
Kuchnia Andaluzja, Aragonia, Baleary, Katalonia, Murcja
Porcje 2 porcje
Składniki
- 1 szt mała bagietka
- 1 szt dojrzały pomidor
- 10 ml oliwy z oliwek extra virgen
- 1 szt ząbek czosnku
- 1 szczypta soli
Instrukcje
- Małą bagietkę przekrój na pół, a następnie w poprzek.
- Na patelni grillowej (lub w piekarniku/opiekaczu) podopiecz pieczywo do zarumienienia.
- Następnie wetrzyj w bagietkę obrany ząbek czosnku.
- Na tarce zetrzyj pomidory, po czym wyłóż je na grzankę.
- Polej oliwą z oliwek i posyp solą.
- Serwuj na gorąco.¡Buen provecho!
Słowo kluczowe bagietka, oliwa z oliwek, pan con tomate, pomidory, tost, tostada