Hiszpańskie Smaki

Przepis na Pan con tomate / Tostada con tomate / Pa amb tomaquet – chrupiący tost z Hiszpanii

Przepis na Pan con tomate / Tostada con tomate / Pa amb tomàquet

Pierwsze wzmianki o pan con tomate wskazują na katalońską tożsamość potrawy i pochodzą z 1884r. Jednak przekąska gościła na hiszpańskich stołach już na przełomie XVI/ XVII wieku, kiedy to kuchnia całego kontynentu została wzbogacona o pomidory. Samo zmiękczanie chleba za sprawą oliwy i pomidorów było pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które zyskiwało dzięki temu drugie życie.
Inne źródła podają, że pa amb tomàquet przywędrowało do Barcelony wraz z Murcianczykami, którzy pracowali przy budowie tamtejszego metra w latach dwudziestych ubiegłego wieku.
W takich wspólnotach autonomicznych jak Katalonia, Aragonia czy Baleary, pomidor jest tradycyjnie wcierany w grzankę, natomiast w Murcji czy Andaluzji ściera się go na tarce ? Dlatego też w zależności od regionu przysmak ten nosi odmienne nazwy - pan con tomate, pan tumaca, pa amb tomàquet, tostada con tomate, a jego smak może się nieco różnić.
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Łączny czas 10 minuty
Rodzaj Breakfast
Kuchnia Andaluzja, Aragonia, Baleary, Katalonia, Murcja
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 szt mała bagietka
  • 1 szt dojrzały pomidor
  • 10 ml oliwy z oliwek extra virgen
  • 1 szt ząbek czosnku
  • 1 szczypta soli

Instrukcje
 

  • Małą bagietkę przekrój na pół, a następnie w poprzek.
  • Na patelni grillowej (lub w piekarniku/opiekaczu) podopiecz pieczywo do zarumienienia.
  • Następnie wetrzyj w bagietkę obrany ząbek czosnku.
  • Na tarce zetrzyj pomidory, po czym wyłóż je na grzankę.
  • Polej oliwą z oliwek i posyp solą.
  • Serwuj na gorąco.¡Buen provecho!
Słowo kluczowe bagietka, oliwa z oliwek, pan con tomate, pomidory, tost, tostada
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.