









Czy wiesz, że w stolicy Andaluzji są bary, które idą o krok dalej i zamieniły ten tapas w montadito (kanapeczkę) zwaną mantecaíto? Łączy ona w sobie wszystkie zalety oryginalnego dania, czyli soczystą polędwicę w whisky z frytkami i chrupiącym pieczywem. W tym przypadku składniki zamknięte zostały w bagietce, dzięki czemu możemy cieszyć się ich smakiem w jednym kęsie. Gdyby więc po obfitej kulinarnej fieście pozostały Ci jeszcze medaliony, możesz śmiało wsunąć je pomiędzy dwa kawałki chrupiącego pieczywa.
A jeśli jesteś koneserem szlachetnego trunku, który wykorzystaliśmy w przepisie, to możesz zestawić nasze danie z jednym z drinków na bazie whisky. Sporo inspiracji na udane połączenia z whisky w roli głównej znajdziesz na portalu WinnicaLidla.pl* 👇 https://winnicalidla.pl/blog/jakie-drinki-z-whisky-7-niezawodnych-przepisow.html
Ja na portalu WinnicaLidla.pl wpadłem na przepis na koktajl z whisky i sokiem pomarańczowym, który uzupełniłbym odrobiną hiszpańskiej Cavy. I tak otrzymalibyśmy nieco zmodyfikowaną Agua de Sevilla - czyli drinka wprost z andaluzyjskich miasteczek, pokrytego warstwą bitej śmietany!
¡Salud y buen provecho!
Wydrukuj przepis