Przepis na Solomillo al whisky - andaluzyjska polędwiczka w whisky
Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie Twoje kubki smakowe do tej przesiąkniętej rytmami flamenco krainy, w której fiesta nigdy się nie kończy.Mogłoby się wydawać, że przepis na solomillo al whisky narodził się w Szkocji, kolebce tego trunku, albo też był dziełem francuskiego szefa kuchni, w końcu danie ma w sobie akcenty typowe dla „nouvelle cuisine”. Jednak nic bardziej mylnego - ta wyjątkowa receptura miała swój początek w jednym z sewillańskich barów.Podobno właściciel kawiarni Rioja stworzył to połączenie pod koniec lat 60, aby zadowolić klienta, który próbował podobnego dania w jednej z paryskich restauracji. Początkowo polędwica przygotowywana była jedynie z dodatkiem brandy, a nie whisky, z kolei o francuskich korzeniach potrawy świadczy dodatek masła.Polędwica z whisky jest dla Sewilli tym, czym paella dla Walencji i cocido dla Madrytu. Dziś niemal każdy bar w Sewilli ma w swojej karcie to danie, które najczęściej serwuje się z porcją frytek i odrobiną chleba - w końcu ten obłędny sos zasługuje na pochłonięcie go do ostatniej kropli.Przepis, który tutaj znajdziesz, pozwoli Ci uzyskać wyjątkowo kruche i soczyste polędwiczki, z aromatycznym, orzeźwiającym i intensywnym sosem. Vamos!
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Rodzaj Andaluzja
Kuchnia Andaluzja
Porcje 2 osoby
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 150 ml whisky
- 200 ml bulionu drobiowego
- 45 ml oliwy z oliwek Extra Virgen 3 łyżki
- 20 g masła
- ½ cytryny
- 10 g skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki kuminu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki opcjonalnie
- sól
- pieprz w ziarnach
Instrukcje
- Na patelni rozgrzewamy 3- 4 łyżki oliwy.
- Oczyszczamy polędwiczkę wieprzową ze wszelkich śladów tłuszczu.
- Polędwicę kroimy w medaliony o średnicy 1,5-2 cm oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Polędwiczki smażymy na rozgrzanej oliwie z każdej ze stron na wysokim ogniu (około 2-3 min na stronę), po czym przekładamy na talerz.
- (Chodzi jedynie o ich obsmażenie, dlatego kiedy widzimy, że zaczynają się rumienić, wyciągamy je z patelni.)
- Obieramy i siekamy drobno cebulę, a czosnek rozgniatamy wraz z łupiną. Warzywa smażymy przez około 10 minut na tej samej patelni, w razie potrzeby dodajemy odrobinę oliwy.
- Na patelnię dorzucamy kilka kulek pieprzu. Mieszamy od czasu do czasu, aby zapobiec przypaleniu.
- Wlewamy whisky i doprowadzamy całość do wrzenia, aby alkohol odparował. Redukujemy sos przez około 2 minuty.
- W bulionie rozprowadzamy skrobię kukurydzianą, a następnie przelewamy na patelnię.
- Dorzucamy masło, sok z połowy cytryny, ½ łyżeczki kuminu i liście laurowe.
- Przyprawiamy całość solą oraz pieprzem i gotujemy sos na średnim ogniu przez około 5 minut.
- Dodajemy medaliony i dusimy je w sosie przez kolejne 5 minut.
- Mięso serwujemy w towarzystwie sosu oraz np. domowych frytek czy sałatki. Medaliony możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
Uwagi
Czy wiesz, że w stolicy Andaluzji są bary, które idą o krok dalej i zamieniły ten tapas w montadito (kanapeczkę) zwaną mantecaíto? Łączy ona w sobie wszystkie zalety oryginalnego dania, czyli soczystą polędwicę w whisky z frytkami i chrupiącym pieczywem. W tym przypadku składniki zamknięte zostały w bagietce, dzięki czemu możemy cieszyć się ich smakiem w jednym kęsie. Gdyby więc po obfitej kulinarnej fieście pozostały Ci jeszcze medaliony, możesz śmiało wsunąć je pomiędzy dwa kawałki chrupiącego pieczywa.
A jeśli jesteś koneserem szlachetnego trunku, który wykorzystaliśmy w przepisie, to możesz zestawić nasze danie z jednym z drinków na bazie whisky. Sporo inspiracji na udane połączenia z whisky w roli głównej znajdziesz na portalu WinnicaLidla.pl* 👇 https://winnicalidla.pl/blog/jakie-drinki-z-whisky-7-niezawodnych-przepisow.html
Ja na portalu WinnicaLidla.pl wpadłem na przepis na koktajl z whisky i sokiem pomarańczowym, który uzupełniłbym odrobiną hiszpańskiej Cavy. I tak otrzymalibyśmy nieco zmodyfikowaną Agua de Sevilla - czyli drinka wprost z andaluzyjskich miasteczek, pokrytego warstwą bitej śmietany!
¡Salud y buen provecho!
*Winnicalidla.pl to portal, na którym możecie zarezerwować alkohole z całego świata oraz odebrać i opłacić w sklepie przy okazji codziennych zakupów.
Słowo kluczowe po andaluzyjsku, polędwiczki, solomillo, whisky, wieprzowina