Hiszpańskie Smaki

Przepis na solomillo al whisky

Przepis na Solomillo al whisky - andaluzyjska polędwiczka w whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie Twoje kubki smakowe do tej przesiąkniętej rytmami flamenco krainy, w której fiesta nigdy się nie kończy.
Mogłoby się wydawać, że przepis na solomillo al whisky narodził się w Szkocji, kolebce tego trunku, albo też był dziełem francuskiego szefa kuchni, w końcu danie ma w sobie akcenty typowe dla „nouvelle cuisine”. Jednak nic bardziej mylnego - ta wyjątkowa receptura miała swój początek w jednym z sewillańskich barów.
Podobno właściciel kawiarni Rioja stworzył to połączenie pod koniec lat 60, aby zadowolić klienta, który próbował podobnego dania w jednej z paryskich restauracji. Początkowo polędwica przygotowywana była jedynie z dodatkiem brandy, a nie whisky, z kolei o francuskich korzeniach potrawy świadczy dodatek masła.
Polędwica z whisky jest dla Sewilli tym, czym paella dla Walencji i cocido dla Madrytu. Dziś niemal każdy bar w Sewilli ma w swojej karcie to danie, które najczęściej serwuje się z porcją frytek i odrobiną chleba - w końcu ten obłędny sos zasługuje na pochłonięcie go do ostatniej kropli.
Przepis, który tutaj znajdziesz, pozwoli Ci uzyskać wyjątkowo kruche i soczyste polędwiczki, z aromatycznym, orzeźwiającym i intensywnym sosem. Vamos!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Rodzaj Andaluzja
Kuchnia Andaluzja
Porcje 2 osoby

Składniki
  

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 150 ml whisky
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 45 ml oliwy z oliwek Extra Virgen 3 łyżki
  • 20 g masła
  • ½ cytryny
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki opcjonalnie
  • sól
  • pieprz w ziarnach

Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzewamy 3- 4 łyżki oliwy.
  • Oczyszczamy polędwiczkę wieprzową ze wszelkich śladów tłuszczu.
  • Polędwicę kroimy w medaliony o średnicy 1,5-2 cm oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Polędwiczki smażymy na rozgrzanej oliwie z każdej ze stron na wysokim ogniu (około 2-3 min na stronę), po czym przekładamy na talerz.
  • (Chodzi jedynie o ich obsmażenie, dlatego kiedy widzimy, że zaczynają się rumienić, wyciągamy je z patelni.)
  • Obieramy i siekamy drobno cebulę, a czosnek rozgniatamy wraz z łupiną. Warzywa smażymy przez około 10 minut na tej samej patelni, w razie potrzeby dodajemy odrobinę oliwy.
  • Na patelnię dorzucamy kilka kulek pieprzu. Mieszamy od czasu do czasu, aby zapobiec przypaleniu.
  • Wlewamy whisky i doprowadzamy całość do wrzenia, aby alkohol odparował. Redukujemy sos przez około 2 minuty.
  • W bulionie rozprowadzamy skrobię kukurydzianą, a następnie przelewamy na patelnię.
  • Dorzucamy masło, sok z połowy cytryny, ½ łyżeczki kuminu i liście laurowe.
  • Przyprawiamy całość solą oraz pieprzem i gotujemy sos na średnim ogniu przez około 5 minut.
  • Dodajemy medaliony i dusimy je w sosie przez kolejne 5 minut.
  • Mięso serwujemy w towarzystwie sosu oraz np. domowych frytek czy sałatki. Medaliony możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Uwagi

 
Czy wiesz, że w stolicy Andaluzji są bary, które idą o krok dalej i zamieniły ten tapas w montadito (kanapeczkę) zwaną mantecaíto? Łączy ona w sobie wszystkie zalety oryginalnego dania, czyli soczystą polędwicę w whisky z frytkami i chrupiącym pieczywem. W tym przypadku składniki zamknięte zostały w bagietce, dzięki czemu możemy cieszyć się ich smakiem w jednym kęsie. Gdyby więc po obfitej kulinarnej fieście pozostały Ci jeszcze medaliony, możesz śmiało wsunąć je pomiędzy dwa kawałki chrupiącego pieczywa.
A jeśli jesteś koneserem szlachetnego trunku, który wykorzystaliśmy w przepisie, to możesz zestawić nasze danie z jednym z drinków na bazie whisky. Sporo inspiracji na udane połączenia z whisky w roli głównej znajdziesz na portalu WinnicaLidla.pl* 👇 https://winnicalidla.pl/blog/jakie-drinki-z-whisky-7-niezawodnych-przepisow.html
Ja na portalu WinnicaLidla.pl wpadłem na przepis na koktajl z whisky i sokiem pomarańczowym, który uzupełniłbym odrobiną hiszpańskiej Cavy. I tak otrzymalibyśmy nieco zmodyfikowaną Agua de Sevilla - czyli drinka wprost z andaluzyjskich miasteczek, pokrytego warstwą bitej śmietany!
¡Salud y buen provecho!
*Winnicalidla.pl to portal, na którym możecie zarezerwować alkohole z całego świata oraz odebrać i opłacić w sklepie przy okazji codziennych zakupów.
Słowo kluczowe po andaluzyjsku, polędwiczki, solomillo, whisky, wieprzowina
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.