O mnie

Adrian

Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni. Dlatego na co dzień działam w obszarze edukacji kulinarnej, starając się zarazić swoją pasją jak największe grono ludzi. Prowadzę warsztaty kulinarne i pokazy gotowania na żywo, podczas których dzielę się swoją wiedzą o regionalnych kuchniach Hiszpanii. Docieram wszędzie tam, gdzie czekają na mnie miłośnicy śródziemnomorskich smaków – dlatego proponuję też usługi cateringowe i live cooking w trakcie imprez okolicznościowych. Ponieważ wciąż jestem głodny wiedzy, uczestniczę w wydarzeniach branżowych, czasami w roli prelegenta. Tym samym od lat promuję w Polsce hiszpańską kulturę, zachęcając do zgłębiania wiedzy na temat tamtejszych zwyczajów kulinarnych.

Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia.

 George Bernard Shaw

Hiszpañskiego naturalnie 🙂

Jak to się zaczeło?

Historia

Podróż kulinarna po Półwyspie Iberyjskim

Po skończeniu Szkoły Gastronomicznej, w ramach projektu grantowego, wyruszyłem w najsmaczniejszą podróż życia po Półwyspie Iberyjskim. Właśnie wtedy rozpoczęła się moja przygoda z regionalnymi kuchniami Hiszpanii, które okazały się być tak zróżnicowane, jak cały kraj. Pośród ośnieżonych zboczy Gór Kantabryjskich odkrywałem potrawy ludów pasterskich, odwiedziłem malowniczą stolicę winiarstwa – La Rioję, a nawet zajrzałem do pachnących cytrusami, skąpanych w słońcu murcjańskich ogrodów Europy. Od Katalonii i Walencji, przez Andaluzję, środkową i północną Portugalię, aż po Galicję, Kraj Basków, Nawarrę i Aragonię – pełnymi garściami czerpałem z mnogości regionalnych produktów i bogactwa tradycji kulinarnej.

2010

2011-2014

Kolejne odkrycia i studia gastronomiczne na UCAM

Dźwięki flamenco w głowie, aromatyczna paella, wymyślne tapas i szalone fiesty – to wszystko sprawiło, że zapragnęłam odwiedzić kolejne nieznane mi Wspólnoty Autonomiczne – takie jak Kastylia La Mancza, Kastylia Leon, Wyspy Kanaryjskie, Baleary czy Madryt. Postanowiłem także nauczyć się języka hiszpańskiego, dlatego oglądając filmy Almadovara, szlifowałem swoje umiejętności. Moja fascynacja kuchnią hiszpańską zaprowadziła mnie aż na Universidad Catolica San Antonio de Murcia, gdzie pod okiem wspaniałego szefa kuchni – Davida Lopez Carreño – przez rok studiowałem gastronomię. Niezapomnianą lekcję kulinarnego kunsztu odebrałem od mistrzów hiszpańskiej gastronomii z gwiazdką Michelin. Uczestniczyłem w warsztatach kulinarnych Kiko Moya, Fran Martineza, Ivan Cerdeño Lopeza, María José San Romána czy Pablo Gonzáleza.

Stworzenie bloga "Hiszpańskie Smaki" i warsztaty kulinarne

Aby dzielić się pasją i wiedzą kulinarną, dotyczącą poszczególnych regionów Hiszpanii, stworzyłem bloga kulinarnego Hiszpańskie Smaki. Jest to miejsce, w którym prezentuje autentyczne przepisy kuchni hiszpańskiej, opowiadam o historii powstania potraw oraz zdradzam ciekawostki dotyczące tego regionu, tradycji i ludzi tam mieszkających. W 2016 roku zadebiutowałem w Studiu Kulinarnym Browar Mieszczański w nowej roli – prowadzącego warsztaty kulinarne. Dziś, po kilkuset inspirujących spotkaniach z uczestnikami wiem, że wspólne gotowanie dostarcza mi ogromną dawkę energii, która płynie ze wspólnych interakcji. Obecnie prowadzę warsztaty kulinarne w całej Polsce. Do moich specjalizacji dołączyły również live cooking dla firm (m.in. dla biur podróży), catering z hiszpańskimi przekąskami (np. impreza dla 200 klientów firmy w Krakowie) czy od 2020 roku warsztaty kulinarne online w języku polskim oraz angielskim.

2015 - dziś

Recenzje