O mnie

Adrian

Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni. Dlatego na co dzień działam w obszarze edukacji kulinarnej, starając się zarazić swoją pasją jak największe grono ludzi. Prowadzę warsztaty i pokazy kulinarne, podczas których dzielę się swoją wiedzą o regionalnych kuchniach Hiszpanii. Docieram wszędzie tam, gdzie czekają na mnie miłośnicy śródziemnomorskich przekąsek  – dlatego proponuję też usługi cateringowe. Ponieważ wciąż jestem głodny wiedzy, uczestniczę w wydarzeniach branżowych, czasami w roli prelegenta. Tym samym od lat promuję w Polsce hiszpańską kulturę, zachęcając do zgłębiania wiedzy na temat tamtejszych zwyczajów kulinarnych.

Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia.

 George Bernard Shaw

Hiszpañskiego naturalnie 🙂

Jak to się zaczeło?

Historia

Podróż kulinarna do 22 miast Półwyspu Iberyjskiego

Po skończeniu 4-letniego Technikum Gastronomicznego we Wrocławiu, zaplanowałem projekt, dzięki, któremu porównywałem regionalne kuchnie Półwyspu Iberyjskiego, od Katalonii i Walencji, przez Murcję, Andaluzję, środkową i północną Portugalię, Galicję, Asturię, Kraj Basków kończąc na La Rioja, Nawarra i Aragonii. W każdym z regionów odkrywałem lokalną i tradycyjną kuchnię, zwyczaje czy historię. Każdy nowy dzień sprawiał, że moja miłość do Hiszpanii i jej kuchni rosła!

2010

2011-2014

Kolejne odkrycia i studia gastronomiczne na UCAM

Od pierwszej kulinarnej podróży do Hiszpanii, zmieniło się dużo. Odwiedzałem kolejne nieznane mi Wspólnoty Autonomiczne tego kraju, jak Kastylia La Mancza, Kastylia Leon , Wyspy Kanaryjskie, Baleary i Madryt. Nauczyłem się języka hiszpańskiego. Przez rok czasu na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Regionie Murcji studiowałem gastronomię pod okiem wspaniałego szefa kuchnii Davida Lopez Carreño. Odbyłem warsztaty kulinarne z wybitnymi szefami kuchni z gwiazdką Michelin jak Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. 

Stworzenie bloga "Hiszpańskie Smaki" i warsztaty kulinarne

Aby dzielić się wiedzą kulinarną dotyczącą wielu regionów Hiszpanii stworzyłem bloga kulinarnego Hiszpańskie Smaki. Zacząłem dzielić się oryginalnymi recepturami, historią powstania potraw, ciekawostkami dotyczącymi poszczególnych regionów, tradycji i ludzi tam mieszkających.  w 2016 rozpoczeła się pierwsza współpraca ze studiem kulinarnym we Wrocławiu (Studio Kulinarne Browar Mieszczański). Dziś po latach, prowadzę warsztaty kulinarne w całej Polsce. Do moich specjalizacji dołączyły live cooking dla firm (np. dla biur podróży), catering z hiszpańskimi przekąskami (np. impreza dla 200 klientów firmy w Krakowie) czy od 2020 roku warsztaty kulinarne online w języku polskim jak i angielskim.

2015 - dziś

Recenzje