
Hiszpańska Kuchnia, to jak często porównuję, swego rodzaju mozaika Gaudiego, którą można znaleźć w Parku Guell. Dlaczego? Ponieważ każda z 17 Wspólnot Autonomicznych prezentuje odmienne oblicze kulinarne, dzięki czemu tutejszą kuchnię cechuje duża różnorodność smaków, barw, aromatów i produktów. Na przestrzeni wieków przenikały się tradycje kulinarne przybyłych tu narodów – Celtów, Fenicjan, Wizygotów, Rzymian, muzułmańskich Maurów czy Francuzów. Warto pamiętać, że to właśnie mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego jako pierwsi w Europie wprowadzili takie produkty jak pomidory, ziemniaki, kukurydzę, paprykę czy fasolę. Mieszanie się kultur o różnych obliczach zaowocowało stworzeniem jednej z najbogatszej i zarazem najsmaczniejszej kuchni na świecie. Właśnie za sprawą dziedzictwa kulinarnego, odmiennego dla poszczególnych prowincji, podróż po regionalnych kuchniach Hiszpanii może trwać bez końca. W jej trakcie doświadczysz wszystkimi zmysłami potraw, które mają w sobie coś więcej niż smak, zapach czy kolor… A ja, zakochany od ponad 10 lat w tej „mozaice Gaudiego”, postaram się przybliżać Ci, krok po kroku, kolejne miejsca, kulinarne rytuały i lokalne specjały. W tym miejscu znajdziesz oryginalne i sprawdzone przepisy kuchni hiszpańskiej wraz z opisem ich pochodzenia. Odkrywaj autentyczne receptury, otwórz się na nowe doznania kulinarne i poznaj tajniki gotowania – świat Hiszpańskich Smaków stoi przed Tobą otworem.