Hiszpańska Kuchnia
Hiszpańska Kuchnia to jak często porównuję swego rodzaju mozaika Gaudiego, którą można znaleźć w Parku Guell.
Dlaczego? Bo każda z 17 Wspólnot Autonomicznych, z 50 prowincji a dokładniej każda z 8000 municipios (gmin) ma coś innego ale zarazem pysznego do zaoferowania. Tradycyjne potrawy przygotowywane z pokolenia na pokolenie, receptury, które zmieniały się lub powstawały za panowania przybyłych tu narodów jak Celtów, Fenicjan, Wizygotów, Rzymian, muzułmańskich Maurów czy Francuzów. Te wszystkie kultury o różnych kształtach (jak w mozaice) tworzyły kuchnię, która dzięki Wielkim Odkryciom Ameryki a w czególności Ameryki Południowej stworzyły jedną z najbardziej różnorodnych i smacznych kuchni na świecie! To właśnie mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego jako pierwsi w Europie wprowadzili takie produkty jak pomidory, ziemniaki, kukurydzę, paprykę czy fasolę. Właśnie z racji na tak bogatą historię, tak różną dla poszczególnych prowincji możecie podróżować po regionalnych kuchniach Hiszpanii bez końca. Zanurzać wszystkimi zmysłami w potrawy, które mają w sobie coś więcej niż smak, zapach czy kolor… A ja , zakochany od ponad 10 lat w tej „mozaice Gaudiego” staram się Wam odkrywać, krok po kroku kolejne miejsca, historie i dania. Tutaj znajdziecie oryginalne i sprawdzone przepisy wraz z opisem ich historii. Hiszpania od kuchni stoi przed Wami otworem! 🙂
Adrian Stojewski
¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni!
Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.
Przepisy Hiszpańska Kuchnia
A
Ajo Blanco – migdałowo – czosnkowy chłodnik z Granady
Arroz Negro / Arròs negre – potrawa z ryżu i owoców morza zabarwiona atramentem z kałamarnic
B
Bacalao al pil pil – Konfitowany dorsz z Kraju Basków
Barraquito – wielowarstwowa kawa z Wysp Kanaryjskich
C
Calamares rellenos – kalmary nadziewany z Murcji
Caragolà Valenciana – gulasz ze ślimaków z Walencji
Churros z czekoladą – smażone słodycze z ciasta parzonego z gorącą czekoladą
Cocido madrileño – Gulasz madrycki
Crema Catalana – Krem Kataloński
Croquetas de jamón serrano – Krokiety z szynką serrano
D
E
Ensalada murciana – sałatka z Murcji „Ogrodów Europy”
F
Fabada Asturiana – słynny gulasz z Asturii
Fideuà de mariscos – makaronowa potrawa z owoców morza
Flan Casero / Flan de huevo – pieczony hiszpański deser z jajek
Flan de turron – pieczony deser z jajek z turronem
G
Gazpacho andaluzyjskie – chłodnik warzywny z Andaluzji
Gazpachos manchegos – gulasz z Kastyli La Mancza
H
I
J
K
L
Lombarda navideña – świateczna potrawa z czerwonej kapusty i kasztanami
M
Magdalenas – pieczone ciasteczka, podobne do muffinek
Mejillones al cava – małże w musującym winie z Katalonii
Migas Manchegas – gulasz z Kastylii La Manczy
N
O
P
Paparajotes – murcjański deser z liści cytryn
Patatas bravas / Papas bravas – ziemniaczki w ostrym sosie
Papatas con Aioli – ziemniaczki w sosie czosnkowym
Paella de mariscos – z owocami morza
Paella de verduras – z warzywami
Paella mixta – z owocami morza i mięsem
Pintxo de mar y montaña – Baskijska przystawka z krewetką i szynką serrano
Pintxo de Queso de Cabra con Cebolla Caramelizada
Pulpo a la gallega – gotowana ośmiornica po galicyjsku
R
Roscon de reyes – wielkanocne ciasto drożdżowe
S
Salmorejo Cordobes – chłodnik z pomidorów z Kordoby
Salpicon de mariscos – sałatka z owoców morza z Wysp Kanaryjskich
Sangría – orzeźwiający napój z czerwonego wina i owoców
Sangria Blanca / de Cava – orzeźwiający napój z musującego wina z Katalonii
Sopa de galets / Sopa rellena – świąteczna zupa nadziewana mięsem mielonym
Sopaos Pasiegos – proste ciasto biszkoptowo – drożdżowe z Kantabrii
T
Torta de Santiago – ciasto migdałowe z Santiago de Compostella
Tortilla de patatas / Tortilla Española – omlet hiszpański z ziemniaków
U
V
W
X
Y
Z