Hiszpańska Kuchnia

Hiszpańska Kuchnia to jak często porównuję swego rodzaju mozaika Gaudiego, którą można znaleźć w Parku Guell.
Dlaczego? Bo każda z 17 Wspólnot Autonomicznych, z 50 prowincji a dokładniej każda z 8000 municipios (gmin) ma coś innego ale zarazem pysznego do zaoferowania. Tradycyjne potrawy przygotowywane z pokolenia na pokolenie, receptury, które zmieniały się lub powstawały za panowania przybyłych tu narodów jak Celtów, Fenicjan, Wizygotów, Rzymian, muzułmańskich Maurów czy Francuzów. Te wszystkie kultury o różnych kształtach (jak w mozaice) tworzyły kuchnię, która dzięki Wielkim Odkryciom Ameryki a w czególności Ameryki Południowej stworzyły jedną z najbardziej różnorodnych i smacznych kuchni na świecie! To właśnie mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego jako pierwsi w Europie wprowadzili takie produkty jak pomidory, ziemniaki, kukurydzę, paprykę czy fasolę. Właśnie z racji na tak bogatą historię, tak różną dla poszczególnych prowincji możecie podróżować po regionalnych kuchniach Hiszpanii bez końca.  Zanurzać wszystkimi zmysłami w potrawy, które mają w sobie coś więcej niż smak, zapach czy kolor… A ja , zakochany od ponad 10 lat w tej „mozaice Gaudiego” staram się Wam odkrywać, krok po kroku kolejne miejsca, historie i dania. Tutaj znajdziecie oryginalne i sprawdzone przepisy wraz z opisem ich historii. Hiszpania od kuchni stoi przed Wami otworem! 🙂

 

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni!

Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepisy Hiszpańska Kuchnia

A

Ajo Blanco – migdałowo – czosnkowy chłodnik z Granady

Arroz Negro / Arròs negre – potrawa z ryżu i owoców morza zabarwiona atramentem z kałamarnic

B

Bacalao al pil pil – Konfitowany dorsz z Kraju Basków

Barraquito – wielowarstwowa kawa z Wysp Kanaryjskich

C

Calamares a la romana

Calamares rellenos –  kalmary nadziewany z Murcji

Caragolà Valenciana – gulasz ze ślimaków z Walencji

Churros z czekoladą – smażone słodycze z ciasta parzonego z gorącą czekoladą

Cocido madrileño – Gulasz madrycki

Crema Catalana – Krem Kataloński

Croquetas de jamón serrano – Krokiety z szynką serrano

D

E

Ensalada murciana – sałatka z Murcji „Ogrodów Europy”

F

Fabada Asturiana – słynny gulasz z Asturii

Fideuà de mariscos – makaronowa potrawa z owoców morza

Flan Casero / Flan de huevo –  pieczony hiszpański deser z jajek

Flan de turron – pieczony deser z jajek z turronem

G

Gazpacho andaluzyjskie – chłodnik warzywny z Andaluzji

Gazpachos manchegos – gulasz z Kastyli La Mancza

H

I

J

K

L

Lombarda navideña – świateczna potrawa z czerwonej kapusty i kasztanami

M

Magdalenas – pieczone ciasteczka, podobne do muffinek

Mejillones al cava – małże w musującym winie z Katalonii

Migas Manchegas – gulasz z Kastylii La Manczy

N

O

P

Paparajotes – murcjański deser z liści cytryn

Patatas bravas / Papas bravas – ziemniaczki w ostrym sosie

Papatas con Aioli – ziemniaczki w sosie czosnkowym

Paella de mariscos – z owocami morza

Paella de verduras – z warzywami

Paella mixta – z owocami morza i mięsem

Pintxo de mar y montaña – Baskijska przystawka z krewetką i szynką serrano

Pintxo de Queso de Cabra con Cebolla Caramelizada

Pulpo a la gallega – gotowana ośmiornica po galicyjsku

R

Roscon de reyes – wielkanocne ciasto drożdżowe

S

Salmorejo Cordobes – chłodnik z pomidorów z Kordoby

Salpicon de mariscos – sałatka z owoców morza z Wysp Kanaryjskich

Sangría – orzeźwiający napój z czerwonego wina i owoców

Sangria Blanca / de Cava – orzeźwiający napój z musującego wina z Katalonii

Sopa de galets / Sopa rellena – świąteczna zupa nadziewana mięsem mielonym

Sopaos Pasiegos – proste ciasto biszkoptowo – drożdżowe z Kantabrii

T

Torta de Santiago – ciasto migdałowe z Santiago de Compostella

Tortilla de patatas / Tortilla Española – omlet hiszpański z ziemniaków

U

V

W

X

Y

Z

La zurrukutuna – baskijska zupa z dorsza i czosnku