Hiszpańskie Smaki

Bacalao al Pil Pil

Przepis na Bacalao al Pil Pil - dorsz konfitowany w oliwie z oliwek z czosnkiem i chili

Nazwa potrawy pochodzi od dźwięku, który wydają bąbelki powietrza, wydobywająca się podczas konfitowania - Baskowie nazywają go "pil-pil"!
Z kolei legenda głosi, że danie powstało w XIX wieku, kiedy to jednemu z kupców w tym regionie przez pomyłkę dostarczono 20 022 sztuki dorsza. Chociaż próbował on sprzedać ogromne ilości ryby, to handel z okolicznymi miastami okazał się niemożliwy ze względu na oblężenie Bilbao przez wojska karlistów. A ponieważ krótkim czasie w Bilbao zaczęło brakować żywności, większość jego mieszkańców, w obawie przed głodem, postanowiła zaopatrzyć się u handlarza. Rybę łączono tradycyjnie z dwoma składnikami, których w mieście nie brakowało: oliwą z oliwek i czosnkiem. I tak w myśl hiszpańskiego przysłowia, aby z konieczności uczynić cnotę, powstało jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni baskijskiej.?
Prep Time 5 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 35 mins
Course Main Course
Cuisine Kraj Basków
Servings 2

Ingredients
  

  • 500 g filet z dorsza ze skórą
  • 250 ml oliwa z oliwek extra virgen
  • 3 szt ząbki czosnku
  • 1 szt papryczki chili

Instructions
 

  • Obieramy ząbki czosnku, a papryczkę chili oczyszczamy, po czym kroimy wszystko w cienkie plasterki.
  • Podgrzewamy na patelni oliwą z oliwek i wrzucamy plastry czosnku oraz chili. Od momentu kiedy czosnek zacznie się smażyć, pozostawiamy go na 2-3 minuty, a następnie wyciągamy wraz z chili, aby nie zgorzkniał.
  • Studzimy oliwę do temperatury pokojowej, po czym na patelnię wkładamy dorsza i pozostawiamy na minimalnym ogniu.
  • Konfitujemy rybę (gotujemy w oliwie w niskiej temperaturze). Co chwilę potrząsamy patelnią - dzięki temu żelatyna z ryby, szczególnie ze skóry, łatwiej rozprowadzi się w oliwie (uważajmy, aby nie rozdrobnić ryby).
  • Kiedy ryba się ugotuje, ściągamy patelnię z ognia, wyciągamy rybę, a z pozostałej oliwy przyrządzamy sos.
  • Sos pil pil tworzymy intensywnie mieszając oliwę z oliwek z pozostałym płynem i żelatyną z dorsza (ubijając trzepaczką lub małym sitkiem), aż do uzyskania jednolitej konsystencji i żółtego koloru.
  • Dorsza obficie polewamy sosem i posypujemy smażonym czosnkiem oraz papryczką chili. Serwujemy na gorąco! Buen provecho!
Keyword Bacalao, Bacalao al pil pil, hiszpańska kuchnia, Kraj Basków, Kuchnia Baskijska, Kuchnia Kraju Basków, Przepis, Sos pil pil

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating