Przepis na Bacalao al pil pil – Konfitowany dorsz z Kraju Basków

Ilość porcji: 4

Przepis na Bacalao al pil pil - Dorsz w sosie z Kraju Basków

Jedna z najciekawszych potraw Kraju Basków! Dorsz konfitowany w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki. Nazwa potrawy pochodzi od dźwięku,który wydają bąbelki powietrza podczas konfitowania - Baskowie nazywają go "pil-pil"! 🙂

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas dodatkowy 5 minut
Total Time 55 minut

Składniki

  • 1 kg / 4 grube filety świeżego świeżego, solonego lub suszonego dorsza (najlepiej ze skórką)
  • 300-350 ml oliwy z oliwek extra virgen (trzeba nią przykryć rybę)
  • 5 średnich ząbków czosnku
  • 1 ostra papryczka typu guindilla (chili)

Instrukcje

  1. Aby przygotować suszoną lub soloną rybę należy ją odsolić, trzymając 2 dni w letniej wodzie skórą do góry i zmieniać wodę co około 6 godz. Świeża jest od razu gotowa do dalszego przygotowania. (Skórę ryby musimy zostawić.)
  2. Obieramy ząbki czosnku i kroimy je na plastry.
  3. Podgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, do której wrzucamy plastry czosnku. Od momentu kiedy czosnek zaczyna się smażyć, po 2-3 minutach wyciągamy go aby nie zgorzkniał. (odstawiamy na później)
  4. Ostudzamy oliwę do temperatury pokojowej, wkładamy dorsza i pozostawiamy na minimalnym ogniu.
  5. Konfitujemy rybę (gotujemy w oliwie w niskiej temperaturze) przez około 30 minut.
  6. Co chwilę potrząsamy patelnię aby żelatyna z ryby (szczególnie ze skóry) łatwiej rozprowadzała się w oliwie, ale uważajmy aby nie rozdrobnić ryby 🙂
  7. Dodajemy z powrotem czosnek.
  8. Po około 20-30 minutach na delikatnym ogniu odstawiamy patelnię, wyciągamy rybę a z pozostałej oliwy tworzymy sos.
  9. Sos pil pil tworzymy intensywnie mieszając oliwę z oliwek z pozostałym płynem i żelatyną z dorsza. Powinien powstać żółty sos pil pil.
  10. Serwujemy na gorąco! Smacznego!

Czy ugotowałeś już tę potrawę? 🙂

Please leave a comment on the blog or share a photo on Facebook

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.