Calamares a la romana są jednym z najpopularniejszych tapas, których długa tradycja spożywania istnieje w północnych regionach Hiszpanii, od Kraju Basków aż Galicję. Nie mylić z calamares a andaluza z południowej Hiszpanii, czyli kalmarami obtoczonymi w mące i smażonymi na głębokim tłuszczu lub z Rabas, czyli smażonymi mackami kalmarów z Północy Hiszpanii, m.in Kantabrii czy Astruii 🙂 Calamares a la romana to kalmary, które po oczyszczeniu, krojone są w krążki, obtaczane w cieście i smażone na głębokim tłuszczu. Nazwa może przypominać o pochodzeniu tej potrawy za czasów panowania Cesarstwa Rzymskiego na Półwyspie Iberyjskim. Jednak ich pochodzenie jest znacznie późniejsze. W XVI w. rzymscy jezuici z Portugalii jeżdżąc po całym świecie, aby szerzyć chrześcijaństwo, dotarli m.in do Japonii. Mimo, że wpływy duchowe w Japonii nie cieszyły się powodzeniem, to te kulinarne już tak. Przygotowywane przez ów misjonarzy w czasie postu warzywa, ryby i owoce morza były obtaczane w cieście, aby zwiększyć wartość odżywczą. Dzięki temu łatwiej było przetrwać długi post. W łacinie owe ciasto nazywało się "tempora ad quadragesima" (stąd w Japonii do dziś mówi się na nie "tempura"). W Hiszpanii z kolei danie zyskało przydomek “rzymskie” ze względu na rzymskich jezuitów, którzy rozpowszechnili tę technikę.
Oczyszczone kalmary pokrój w krążki, ok. 2-3 cm i pozostaw je w soku z cytryny na 1h.
W międzyczasie przygotuj tempurę – do miski wsyp mąkę pszenną, łyżeczkę soli, wodę i wymieszaj całość za pomocą trzepaczki do połączenia się wszystkich składników.
Odcedź krążki kalmara z soku z cytryny i zanurz je w przygotowanym cieście.
Smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczy, aż ciasto będzie chrupiące i złociste, a kalmary gotowe.
Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Serwuj z cytryną. Smacznego!
Słowo kluczowe a la romana, calamares, kalmary, tempura, w cieście
Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!
Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie! Zagłosuj tu do 25.06: