Hiszpańskie Smaki

Hiszpańskie Smaki

Przepisy

Przepis na Calamares a la Romana

Adrian Stojewski
Calamares a la romana są jednym z najpopularniejszych tapas, których długa tradycja spożywania istnieje w północnych regionach Hiszpanii, od Kraju Basków aż Galicję. Nie mylić z calamares a andaluza z południowej Hiszpanii, czyli kalmarami obtoczonymi w mące i smażonymi na głębokim tłuszczu lub z Rabas, czyli smażonymi mackami kalmarów z Północy Hiszpanii, m.in Kantabrii czy Astruii 🙂 Calamares a la romana to kalmary, które po oczyszczeniu, krojone są w krążki, obtaczane w cieście i smażone na głębokim tłuszczu. Nazwa może przypominać o pochodzeniu tej potrawy za czasów panowania Cesarstwa Rzymskiego na Półwyspie Iberyjskim. Jednak ich pochodzenie jest znacznie późniejsze.
W XVI w. rzymscy jezuici z Portugalii jeżdżąc po całym świecie, aby szerzyć chrześcijaństwo, dotarli m.in do Japonii. Mimo, że wpływy duchowe w Japonii nie cieszyły się powodzeniem, to te kulinarne już tak. Przygotowywane przez ów misjonarzy w czasie postu warzywa, ryby i owoce morza były obtaczane w cieście, aby zwiększyć wartość odżywczą. Dzięki temu łatwiej było przetrwać długi post. W łacinie owe ciasto nazywało się "tempora ad quadragesima" (stąd w Japonii do dziś mówi się na nie "tempura"). W Hiszpanii z kolei danie zyskało przydomek “rzymskie” ze względu na rzymskich jezuitów, którzy rozpowszechnili tę technikę.
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Rodzaj Tapas
Kuchnia Kantabria
Porcje 4 porcje

Składniki
  

Składniki dla 4 osób

  • 400 g kalmarów
  • 100 ml sok z cytryny
  • 3/4 szklanki mąka pszenna
  • 3/4 szklanki woda gazowana najlepiej zimna
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 400 ml oleju do smażenia

Instrukcje
 

  • Oczyszczone kalmary pokrój w krążki, ok. 2-3 cm i pozostaw je w soku z cytryny na 1h.
  • W międzyczasie przygotuj tempurę – do miski wsyp mąkę pszenną, łyżeczkę soli, wodę i wymieszaj całość za pomocą trzepaczki do połączenia się wszystkich składników.
  • Odcedź krążki kalmara z soku z cytryny i zanurz je w przygotowanym cieście.
  • Smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczy, aż ciasto będzie chrupiące i złociste, a kalmary gotowe.
  • Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Serwuj z cytryną. Smacznego!
Słowo kluczowe a la romana, calamares, kalmary, tempura, w cieście

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.