
Paella to typowa potrawa z regionu Walencji i Lewantu( Valencia + Murcja), której jest niezliczona ilość odmian. Od walenckiej z królikiem i zieloną fasolą , przez znaną wszystkim turystom „de mariscos” z owocami morza aż po „Arroz del senyoret” lub inaczej mówiąc Arroz del señorito. Skąd się wzięła i dlaczego jest tak podobna do Arroz a la Banda ? O wszystkich wspomnianych potrawach oprócz Arroz del senyoret pisałem tutaj: www.tastesofspain.pl/walencja-region-slynnej-paelli , więc kto jeszcze nie przeczytał zapraszam do tego.
Ryż Senyoret jest często mylony z Arroz Banda, ponieważ są to dwa dania, które wyglądają bardzo podobnie, ale różnią się w niektórych istotnych szczegółach. Początkowo Arroz a Banda przygotowywali rybacy lub żeglarze i składał się on z dwóch części: pierwsza to bulion z z resztek ryb. Druga z papryczek noras i czosnku / ali oli. Wszystko razem łączono wraz z ryżem i tak powstała szybka i smaczna potrawa.
Z biegiem czasu potrawa została dopracowana przez usunięcie pierwszej części, pozostawiając jedynie ryż i dodanie kawałków z najszlachetniejszych ryb i owoców morza , takich jak mątwy, kalmary, krewetki, żabnice, etc …
Od tej chwili, Banda de l’Arròs rozpoczął ewolucję przekształcając się do l’Arros del Senyoret „. Ryż L’Senyoret z potrawy dla rybaków stał daniem przygotowywanym przez służących w rodzinach w bogatych domach.
Można opracować na tysiąc sposobów, z nieskończoną ilością składników, ale zawsze jest ważne, jak sama nazwa wskazuje „Senyoret” (Señorito – Pan) by była do smaku „pana domu” 😀 Ważnym jest również, iż dżentelmen nie ubrudzi sobie rak przy jedzeniu gdyż wszystkie składniki podczas przygotowywania potrawy są już obrane. Szczerze polecam.
Dla tych, którzy chcą wiedzieć gdzie w Alicante, można jej spróbować zapraszam do priv.
PS: Pozdrowienia z Alicante!
