Arroz del senyoret – prosto z Alicante

Prosto z Alicante kilka słów o pewnej potrawie, której to zdjęcie zrobiłem dla Was i zaraz opowiem Wam o niej.
 
Paella to typowa potrawa z regionu Walencji i Lewantu( Valencia + Murcja), której jest niezliczona ilość odmian. Od walenckiej z królikiem i zieloną fasolą , przez znaną wszystkim turystom “de mariscos” z owocami morza aż po “Arroz del senyoret” lub inaczej mówiąc Arroz del señorito. Skąd się wzięła i dlaczego jest tak podobna do Arroz a la Banda ?  O wszystkich wspomnianych potrawach oprócz Arroz del senyoret pisałem tutaj: www.tastesofspain.pl/walencja-region-slynnej-paelli , więc kto jeszcze nie przeczytał zapraszam do tego.
 
Ryż Senyoret jest często mylony z Arroz Banda, ponieważ są to dwa dania, które wyglądają bardzo podobnie, ale różnią się w niektórych istotnych szczegółach. Początkowo Arroz a Banda przygotowywali rybacy lub żeglarze i składał się on z dwóch części: pierwsza to bulion z z resztek ryb. Druga z papryczek noras i czosnku / ali oli. Wszystko razem łączono wraz z ryżem i tak powstała szybka  i smaczna potrawa.
 
Z biegiem czasu potrawa została dopracowana przez usunięcie pierwszej części, pozostawiając jedynie ryż i dodanie kawałków z najszlachetniejszych ryb i owoców morza , takich jak mątwy, kalmary, krewetki, żabnice, etc …
 
Od tej chwili, Banda de l’Arròs rozpoczął ewolucję  przekształcając się  do l’Arros del Senyoret “.  Ryż L’Senyoret z potrawy dla rybaków stał daniem przygotowywanym przez służących w rodzinach w bogatych domach.
 
Można opracować na tysiąc sposobów, z nieskończoną ilością składników, ale zawsze jest ważne, jak sama nazwa wskazuje “Senyoret” (Señorito – Pan)  by była do smaku “pana domu” 😀  Ważnym jest również, iż dżentelmen nie ubrudzi sobie rak przy jedzeniu gdyż wszystkie składniki podczas przygotowywania potrawy są już obrane. Szczerze polecam.
 
Dla tych, którzy chcą wiedzieć gdzie w Alicante, można jej spróbować zapraszam do priv.
 
PS: Pozdrowienia z Alicante!

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.