
Przepis na Huevos a la flamenca - jajka w stylu flamenco z Andaluzji
Danie to przygotowuje się od przeszło wieku - istnieją teorie, które mówią, że stworzył je kucharz z Kadyksu, inne, że był to sewilski chef. Jedno jest pewne, sam przepis zamieścił po raz pierwszy hiszpański pisarz Camilo José Cela w swojej książce zatytułowanej „Pierwsza podróż po Andaluzji”. Istnieje wiele wersji tego dania, ale wszystkie mają cztery wspólne składniki: jajko, pomidor, groszek i chorizo. Dodatkowo można dodać ziemniaki, szynkę serrano czy szparagi. Tradycyjnie sięga się po słynne ziemniaki Sanlúcar (charakteryzują się bielą, delikatną skórką i wyjątkowym sposobem uprawy - na piasku). To, co nie powinno się zmienić, to gotowanie potrawy w glinianym naczyniu, które pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę. Huevos a la flamenca to danie, w którym triumfuje kwaskowatość sezonowych pomidorów oraz paprykowy posmak tłuszczu wytopionego z chorizo. Mówi się, że danie spokrewnione jest z huevos rancheros lub izraelską szakszuką. Wydaje się, że nazwa wzięła się stąd, iż była to typowa potrawa w sewilskich barach.
Czas gotowania 40 minuty minut
Rodzaj Breakfast
Kuchnia Andaluzja
Porcje 4 porcje
Składniki
- 4 jajka
- 60 g jamón serrano
- 8 plastrów chorizo
- 150 g groszku najlepiej świeży lub mrożony (nie z puszki)
- 1 szt cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt czerwona papryka
- 2 szt ziemniaki
- 500 ml pulpy pomidorowej/świeżo startych pomidorów
- oliwa z oliwek extra virgen (np. odmiany Arbequina)
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje
- Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy groszek i gotujemy przez 10 minut (w przyp. mrożonego). Odcedzamy.
- Ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na patelni z dużą ilością oliwy, pod koniec solimy.
- Ściągamy ziemniaki z patelni, a na ich miejsce wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
- Po zamknięciu warzyw wlewamy sos pomidorowy lub świeżo starte pomidory i redukujemy przez 10 minut.
- Dorzucamy groszek, usmażone ziemniaki, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem.
- Całość dzielimy na 4 gliniane miseczki. W środku każdego naczynia robimy wgłębienie łyżką i na wierzch wbijamy po jajku.
- Na osobnej patelni podsmażamy na łyżce oliwy pokrojone w plastry chorizo i pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie kładziemy je wokół jajka.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 4 minuty, aż białko się zetnie. Żółtko powinno pozostać płynne.
Słowo kluczowe jajka po andaluzyjsku, śniadanie hiszpańskie, szakszuka