Hiszpańskie Smaki

Przepis na Huevos a la flamenca

Przepis na Huevos a la flamenca - jajka w stylu flamenco z Andaluzji

Danie to przygotowuje się od przeszło wieku - istnieją teorie, które mówią, że stworzył je kucharz z Kadyksu, inne, że był to sewilski chef. Jedno jest pewne, sam przepis zamieścił po raz pierwszy hiszpański pisarz Camilo José Cela w swojej książce zatytułowanej „Pierwsza podróż po Andaluzji”. Istnieje wiele wersji tego dania, ale wszystkie mają cztery wspólne składniki: jajko, pomidor, groszek i chorizo. Dodatkowo można dodać ziemniaki, szynkę serrano czy szparagi. Tradycyjnie sięga się po słynne ziemniaki Sanlúcar (charakteryzują się bielą, delikatną skórką i wyjątkowym sposobem uprawy - na piasku). To, co nie powinno się zmienić, to gotowanie potrawy w glinianym naczyniu, które pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę. Huevos a la flamenca to danie, w którym triumfuje kwaskowatość sezonowych pomidorów oraz paprykowy posmak tłuszczu wytopionego z chorizo. Mówi się, że danie spokrewnione jest z huevos rancheros lub izraelską szakszuką. Wydaje się, że nazwa wzięła się stąd, iż była to typowa potrawa w sewilskich barach.
Czas gotowania 40 minuty
Rodzaj Breakfast
Kuchnia Andaluzja
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 4 jajka
  • 60 g jamón serrano
  • 8 plastrów chorizo
  • 150 g groszku najlepiej świeży lub mrożony (nie z puszki)
  • 1 szt cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt czerwona papryka
  • 2 szt ziemniaki
  • 500 ml pulpy pomidorowej/świeżo startych pomidorów
  • oliwa z oliwek extra virgen (np. odmiany Arbequina)
  • sól, pieprz do smaku

Instrukcje
 

  • Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy groszek i gotujemy przez 10 minut (w przyp. mrożonego). Odcedzamy.
  • Ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na patelni z dużą ilością oliwy, pod koniec solimy.
  • Ściągamy ziemniaki z patelni, a na ich miejsce wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Po zamknięciu warzyw wlewamy sos pomidorowy lub świeżo starte pomidory i redukujemy przez 10 minut.
  • Dorzucamy groszek, usmażone ziemniaki, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem.
  • Całość dzielimy na 4 gliniane miseczki. W środku każdego naczynia robimy wgłębienie łyżką i na wierzch wbijamy po jajku.
  • Na osobnej patelni podsmażamy na łyżce oliwy pokrojone w plastry chorizo i pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie kładziemy je wokół jajka.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 4 minuty, aż białko się zetnie. Żółtko powinno pozostać płynne.
Słowo kluczowe jajka po andaluzyjsku, śniadanie hiszpańskie, szakszuka
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.