Hiszpańskie Smaki

Przepis na Pollo al chilindrón

Przepis na Pollo al chilindrón - kurczak w aromatycznym paprykowym sosie

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na niewielkiej przestrzeni. Od krajobrazu przez klimat, aż po samą kuchnię. Pireneje, dolina rzeki Ebro, architektura w stylu mudéjar tworzą krainę absolutnie niesłusznie pomijaną i za mało znaną. Nieco zapomniana jest też aragońska kuchnia, chociaż zawsze szczera i obfita. Dlatego wędrujemy dzisiaj do Saragossy, gdzie w tutejszych barach króluje Pollo al Chilindrón, potrawka z kurczaka w aromatycznym sosie z papryki.
Czas gotowania 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia Aragonia
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 6 szt podudzi z kurczaka ok. 600g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt cebula
  • 1 szt zielona papryka
  • 1 szt czerwona papryka
  • 100 ml białego wina
  • 3 szt pomidorów dojrzałe (lub 1 puszka pomidorów)
  • 100 g szynki serrano
  • 2 szt liście laurowe
  • 250 ml bulionu drobiowego opcjonalnie wody
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa extra virgen

Instrukcje
 

  • Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem.
  • W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, obsmażamy kurczaka z obu stron do zarumienienia.
  • Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, szynkę w cienkie paski, a cebulę w piórka.
  • Ścieramy pomidory na tarce.
  • Czerwoną i zieloną paprykę oczyszczamy i kroimy w paski.
  • Z garnka wyciągamy kurczaka, a na jego miejsce wrzucamy cebulę, czosnek i liście laurowe.
  • Dodajemy trochę soli i oliwy.
  • Po chwili dorzucamy obie papryki i smażymy do miękkości (około 15min).
  • Dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy przez kilka min.
  • Dorzucamy pomidory i paprykę mieloną. Gotujemy przez kolejne 5 min.
  • Do garnka wkładamy kurczaka oraz wlewamy białe wino, zwiększamy ogień.
  • Podlewamy wodą/bulionem. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 min.
Słowo kluczowe kurczak, kurczak po aragońsku, kurczak w sosie, kurczak z papryką, pollo
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.