
Przepis na Pollo al chilindrón - kurczak w aromatycznym paprykowym sosie
Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na niewielkiej przestrzeni. Od krajobrazu przez klimat, aż po samą kuchnię. Pireneje, dolina rzeki Ebro, architektura w stylu mudéjar tworzą krainę absolutnie niesłusznie pomijaną i za mało znaną. Nieco zapomniana jest też aragońska kuchnia, chociaż zawsze szczera i obfita. Dlatego wędrujemy dzisiaj do Saragossy, gdzie w tutejszych barach króluje Pollo al Chilindrón, potrawka z kurczaka w aromatycznym sosie z papryki.
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia Aragonia
Porcje 3 porcje
Składniki
- 6 szt podudzi z kurczaka ok. 600g
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt cebula
- 1 szt zielona papryka
- 1 szt czerwona papryka
- 100 ml białego wina
- 3 szt pomidorów dojrzałe (lub 1 puszka pomidorów)
- 100 g szynki serrano
- 2 szt liście laurowe
- 250 ml bulionu drobiowego opcjonalnie wody
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pieprz, sól do smaku
- oliwa extra virgen
Instrukcje
- Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem.
- W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, obsmażamy kurczaka z obu stron do zarumienienia.
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, szynkę w cienkie paski, a cebulę w piórka.
- Ścieramy pomidory na tarce.
- Czerwoną i zieloną paprykę oczyszczamy i kroimy w paski.
- Z garnka wyciągamy kurczaka, a na jego miejsce wrzucamy cebulę, czosnek i liście laurowe.
- Dodajemy trochę soli i oliwy.
- Po chwili dorzucamy obie papryki i smażymy do miękkości (około 15min).
- Dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy przez kilka min.
- Dorzucamy pomidory i paprykę mieloną. Gotujemy przez kolejne 5 min.
- Do garnka wkładamy kurczaka oraz wlewamy białe wino, zwiększamy ogień.
- Podlewamy wodą/bulionem. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 min.
Słowo kluczowe kurczak, kurczak po aragońsku, kurczak w sosie, kurczak z papryką, pollo