
Przepis na Mejillones a la marinera - małże w marynarskim stylu z Galicji
Małże a la marinera to przepis pochodzenia galicyjskiego (szczególnie popularny w okolicach Rias Bajas), który rozpowszechnił się na całym półwyspie, będąc jednym z najbardziej tradycyjnych dań hiszpańskiej gastronomii. Galicja jest największym producentem tego mięczaka, 95%-97% małży spożywanych w Hiszpanii pochodzi właśnie z galicyjskich ujść rzek. Wyróżniają się one wysoką jakością i bezkonkurencyjnym smakiem. Faktem jest, że najlepsze małże znajdują się tam, gdzie są hodowane w zimnych, bogatych wodach, w których mięczaki żerują w sposób naturalny i zrównoważony.Mówi się, że małże to skorupiaki biednych, a w rzeczywistości to przysmak bogów:) Klasyk o morskim aromacie, szybki i łatwy w wykonaniu, a przede wszystkim pyszny. Posiada charakterystyczny morski aromat, od którego pochodzi nazwa „a la marinera’’.
Czas gotowania 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia Galicja
Porcje 4 porcje
Składniki
- 1 kg małży (omułki) świeże
- 1 szt cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml białego wina najlepiej albariño z Rias Baixas
- 100 ml tomate frita lub domowego sosu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki może być ostra, jeśli lubisz
- woda z gotowania małży
- 1 szt natka pietruszki
- 2 szt liście laurowe
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 szt bagietka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Instrukcje
- Małże oczyszczamy przy pomocy nożyka, usuwając wszystkie narośle i płuczemy pod bieżącą wodą.
- Małże powinny być zamknięte. Jeśli muszla lekko się otwiera, uderzamy nią o blat stołu. Te małże, które się zamkną, są świeży i można je wykorzystać. Pozostałe wyrzucamy.
- Małże gotujemy w 300 ml wody, dodając odrobinę soli. Wyjmujemy je, gdy tylko się otworzą.
- Po ugotowaniu odcedzamy wodę, przepuszczając ją przez sitko, aby usunąć zanieczyszczenia i zachować bulion.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, po czym dorzucamy cebulę, a następnie czosnek.
- Gdy cebula zmięknie, dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej i dokładnie rozprowadzamy. Wsypujemy paprykę w proszku.
- Następnie dolewamy białe wino, a gdy nieco odparuje, także 200ml wody z gotowania małży wraz z pomidorami.
- Czas na nasze małże. Z każdej odrywamy jedną część pustej muszli, a drugą wkładamy do naszego sosu.
- Przykrywamy patelnię i pozwalamy małżom gotować się na parze jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy.
- Dorzucamy liście laurowe i pozwalamy, aby całość gotowała się przez 10 minut.
- Małże możemy serwować bezpośrednio z patelni na wierzchu posypując natką pietruszki. Podajemy ze świeżą bagietkę.
Słowo kluczowe cava, małże, małże w winie, mejillones, omułki