Hiszpańskie Smaki

Przepis na Mejillones a la marinera – małże w marynarskim stylu z Galicji

Przepis na Mejillones a la marinera - małże w marynarskim stylu z Galicji

Małże a la marinera to przepis pochodzenia galicyjskiego (szczególnie popularny w okolicach Rias Bajas), który rozpowszechnił się na całym półwyspie, będąc jednym z najbardziej tradycyjnych dań hiszpańskiej gastronomii. Galicja jest największym producentem tego mięczaka, 95%-97% małży spożywanych w Hiszpanii pochodzi właśnie z galicyjskich ujść rzek. Wyróżniają się one wysoką jakością i bezkonkurencyjnym smakiem. Faktem jest, że najlepsze małże znajdują się tam, gdzie są hodowane w zimnych, bogatych wodach, w których mięczaki żerują w sposób naturalny i zrównoważony.
Mówi się, że małże to skorupiaki biednych, a w rzeczywistości to przysmak bogów:) Klasyk o morskim aromacie, szybki i łatwy w wykonaniu, a przede wszystkim pyszny. Posiada charakterystyczny morski aromat, od którego pochodzi nazwa „a la marinera’’.
Czas gotowania 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia Galicja
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 1 kg małży (omułki) świeże
  • 1 szt cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml białego wina najlepiej albariño z Rias Baixas
  • 100 ml tomate frita lub domowego sosu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki może być ostra, jeśli lubisz
  • woda z gotowania małży
  • 1 szt natka pietruszki
  • 2 szt liście laurowe
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 szt bagietka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Instrukcje
 

  • Małże oczyszczamy przy pomocy nożyka, usuwając wszystkie narośle i płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Małże powinny być zamknięte. Jeśli muszla lekko się otwiera, uderzamy nią o blat stołu. Te małże, które się zamkną, są świeży i można je wykorzystać. Pozostałe wyrzucamy.
  • Małże gotujemy w 300 ml wody, dodając odrobinę soli. Wyjmujemy je, gdy tylko się otworzą.
  • Po ugotowaniu odcedzamy wodę, przepuszczając ją przez sitko, aby usunąć zanieczyszczenia i zachować bulion.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, po czym dorzucamy cebulę, a następnie czosnek.
  • Gdy cebula zmięknie, dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej i dokładnie rozprowadzamy. Wsypujemy paprykę w proszku.
  • Następnie dolewamy białe wino, a gdy nieco odparuje, także 200ml wody z gotowania małży wraz z pomidorami.
  • Czas na nasze małże. Z każdej odrywamy jedną część pustej muszli, a drugą wkładamy do naszego sosu.
  • Przykrywamy patelnię i pozwalamy małżom gotować się na parze jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy.
  • Dorzucamy liście laurowe i pozwalamy, aby całość gotowała się przez 10 minut.
  • Małże możemy serwować bezpośrednio z patelni na wierzchu posypując natką pietruszki. Podajemy ze świeżą bagietkę.
Słowo kluczowe cava, małże, małże w winie, mejillones, omułki
Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.