Asturia – kraina mlekiem i miodem płynąca

Bitwa chrześcijan z muzułmanami

W czasach panowania muzułmanów na półwyspie Iberyjskim, Królestwo Asturii było bastionem chrześcijaństwa. Stąd wyruszyła rekonkwista i z tym miejscem związanych jest wiele legend. Ale o nich później. Asturia sąsiaduje z Galicją i Kantabrią. Tak jak w każdym regionie Iberii, położonym nad Oceanem , w menu jej mieszkańców  znajdziemy ogromną ilość potraw z owocami morza i rybami w roli głównej. Jednak najbardziej znana potrawa w Asturii jest potrawą, która nie posiada ani odrobiny morskich stworzeń. „Fabada Asturiana” to potrawa, którą na pierwszy rzut oka można pomylić z polską fasolką po bretońsku ale przyglądając się jej nieco bliżej, ujrzymy ogromną dawkę różnych rodzajów smakowitych mięsnych produktow. Znajdziemy w niej między innymi wspaniałą szynkę Serrano, hiszpańską kaszankę “Morcilla”, plastry kiełbasy chorizo, boczku i kawalki golonki. Wszystkie składniki dosłownie rozpływają się w ustach i osobiście potrawa stała się dla mnie prawdziwą legendą.  Płynnie przechodząc z opisu potrawy do historii Asturii, warto przytoczyć pewną anegdotę dotyczącą tej wspaniałej potrawy.

Fabada Asturiana

Fabada Asturiana, była potrawą, którą to pośród gór Kantabryjskich, pastwisk i lasów,  mieszkańcy Asturii przygotowywali głównie zimą. Wg legendy ocaliła chrześcijańską Hiszpanię. Przed jedną z ważniejszych bitew, która decydowała o istnieniu chrześcijaństwa na półwyspie, muzułmańscy żołnierze zostali syto poczęstowni fabadą. Efekt uboczny sprawił tak jak w moim przypadku, że żołnierze poczuli się błogo i sennie. Właśnie w tej chwili zaatakowali ich chrzescianie i rozgromili pełnych i śpiących maurów, dzięki czemu rozpoczęła się dalsza rekonkwista chrześcijańska na południe.

Kelner lejący cydr w Asturii

 

Następną rzeczą z której słynie Asturia i która jest świetnym dopełnieniem do Fabady jest Cydr. Napój alkoholowy ze sfermentowanych jabłek, posiadający od 1,2 % do 8,5 % alkoholu. W regionie możemy na każdym kroku znaleźć sidrerías w których cydr nalewany jest przez kelnerów w bardzo spektakularny sposób, trzymając szklankę jedną ręką u dołu i butelkę Cydru ponad głową. Cydr jest powodem do dumy mieszkańców Księstwa, dzięki czemu znajdziemy go w wielu potrawach. Niektóre z nich wydają się być zaskoczeniem, jak połączenie cydru z hiszpańską kiełbasą chorizo w  “chorizo a la sidra”, czy typowo Bożonarodzeniowy dorsz w cydrze “Bacalao a la Sidra”. Jednak połączenie cydru z tutejszym mięsem i rybami jest strzałem w dziesiątkę! Co region może nam jeszcze zaoferować ? Najlepsze w Hiszpanii mleko i sery! Asturia jest jednym z największych producentów sera w Europie. Produkuje się tu ponad 42 różne odmiany sera. Między innymi najbardziej znany kozi ser “Cabrales”, czy sery takie jak Afuega`l pitu, Peñamellera, Vidiago, Beyos i Gamoneu.

Mówiąc o przetworach mlecznych nie sposób nie opowiedzieć o “arroz con leche”, który znajdziemy w wielu regionach Hiszpanii aczkolwiek tutaj,  jest on nieodłącznym deserem w każdym asturyjskim domu, a dzięki najlepszemu mleku w Hiszpanii własnie tutaj smakuje najlepiej. Jest to deser, który przyrządza się… (Przepis już wkrótce)

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.