
Przepis na Gildas - baskijska przekąska - pintxo
Gilda - czyli kwintesencja baskijskiego pintxo! To prawdopodobnie jedna z najbardziej kultowych banderillas- przekąsek serwowanych w tutejszych barach. I choć składa się zaledwie z kilku składników, gilda to udane i nieoczywiste połączenie ostrego smaku gundillas z wytrawnością anchoas i oliwek.Mówi się, że gilda miała swoje początki w Casa Vallés, lokalnym barze w San Sebastian. Señor Vallés zwyczajowo serwował swoim gościom oliwki, solone anchois i pikle, które oczywiście towarzyszyły trunkom - wermutowi lub karafce wina. Podobno jeden ze stałych bywalców postanowił nadziać je wszystkie na wykałaczkę, i tak właśnie narodził się klasyk. A że smaki wszystkich składników idealnie się uzupełniały, gilda szybko stała się prawdziwym gwiazdą wśród pintxos.Skoro już o gwiazdach mowa, to nazwa przystawki jest ukłonem w stronę Rity Hayworth, a właściwie filmu Gilda, w którym aktorka zagrała w 1946 roku. Obraz, ze względu na swoją “pikanterię” , został w Hiszpanii ocenzurowany, jednak kontrowersje wokół filmu jedynie zachęciły twórców pintxos do posłużenia się jego tytułem.
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins
Course Snack
Cuisine Kraj Basków
Servings 6 porcji
Ingredients
- 6 szt wykałaczek
- 12 szt zielonych oliwek "manzanilla"
- 12 szt zielonych papryczek chili "guindilla"
- 12 szt anchoas
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Instructions
- Odcedź oliwki oraz anchois, a z papryczek usuń szypułki.
- Zacznij od nadziania oliwki na wykałaczkę.
- Teraz nabij w poprzek papryczkę guindilla.
- Następnie nabij dwa filety z sardeli delikatnie złożone wpół (możesz też owinąć anchoas wokół papryczki, jak na zdjęciu).
- Dodaj kolejną papryczkę i zakończ nadziewając oliwkę.
- Tak powstały “szaszłyk” polej odrobiną oliwy z oliwek extra virgen.
Keyword Gilda, Kraj Basków, pintxo, Tapas