Hiszpańskie Smaki

Hiszpańskie Smaki

Przepis na Gildas – pintxo z Kraju Basków

Przepis na Gildas - baskijska przekąska - pintxo

Gilda - czyli kwintesencja baskijskiego pintxo! To prawdopodobnie jedna z najbardziej kultowych banderillas- przekąsek serwowanych w tutejszych barach. I choć składa się zaledwie z kilku składników, gilda to udane i nieoczywiste połączenie ostrego smaku gundillas z wytrawnością anchoas i oliwek.
Mówi się, że gilda miała swoje początki w Casa Vallés, lokalnym barze w San Sebastian. Señor Vallés zwyczajowo serwował swoim gościom oliwki, solone anchois i pikle, które oczywiście towarzyszyły trunkom - wermutowi lub karafce wina. Podobno jeden ze stałych bywalców postanowił nadziać je wszystkie na wykałaczkę, i tak właśnie narodził się klasyk. A że smaki wszystkich składników idealnie się uzupełniały, gilda szybko stała się prawdziwym gwiazdą wśród pintxos.
Skoro już o gwiazdach mowa, to nazwa przystawki jest ukłonem w stronę Rity Hayworth, a właściwie filmu Gilda, w którym aktorka zagrała w 1946 roku. Obraz, ze względu na swoją “pikanterię” , został w Hiszpanii ocenzurowany, jednak kontrowersje wokół filmu jedynie zachęciły twórców pintxos do posłużenia się jego tytułem.
Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 20 minuty
Rodzaj Snack
Kuchnia Kraj Basków
Porcje 6 porcji

Składniki
  

  • 6 szt wykałaczek
  • 12 szt zielonych oliwek "manzanilla"
  • 12 szt zielonych papryczek chili "guindilla"
  • 12 szt anchoas
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Instrukcje
 

  • Odcedź oliwki oraz anchois, a z papryczek usuń szypułki.
  • Zacznij od nadziania oliwki na wykałaczkę.
  • Teraz nabij w poprzek papryczkę guindilla.
  • Następnie nabij dwa filety z sardeli delikatnie złożone wpół (możesz też owinąć anchoas wokół papryczki, jak na zdjęciu).
  • Dodaj kolejną papryczkę i zakończ nadziewając oliwkę.
  • Tak powstały “szaszłyk” polej odrobiną oliwy z oliwek extra virgen.
Słowo kluczowe Gilda, Kraj Basków, pintxo, Tapas
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.