
Przepis na Gildas - baskijska przekąska - pintxo
Gilda - czyli kwintesencja baskijskiego pintxo! To prawdopodobnie jedna z najbardziej kultowych banderillas- przekąsek serwowanych w tutejszych barach. I choć składa się zaledwie z kilku składników, gilda to udane i nieoczywiste połączenie ostrego smaku gundillas z wytrawnością anchoas i oliwek.Mówi się, że gilda miała swoje początki w Casa Vallés, lokalnym barze w San Sebastian. Señor Vallés zwyczajowo serwował swoim gościom oliwki, solone anchois i pikle, które oczywiście towarzyszyły trunkom - wermutowi lub karafce wina. Podobno jeden ze stałych bywalców postanowił nadziać je wszystkie na wykałaczkę, i tak właśnie narodził się klasyk. A że smaki wszystkich składników idealnie się uzupełniały, gilda szybko stała się prawdziwym gwiazdą wśród pintxos.Skoro już o gwiazdach mowa, to nazwa przystawki jest ukłonem w stronę Rity Hayworth, a właściwie filmu Gilda, w którym aktorka zagrała w 1946 roku. Obraz, ze względu na swoją “pikanterię” , został w Hiszpanii ocenzurowany, jednak kontrowersje wokół filmu jedynie zachęciły twórców pintxos do posłużenia się jego tytułem.
Czas przygotowania 20 minuty minut
Łączny czas 20 minuty minut
Rodzaj Snack
Kuchnia Kraj Basków
Porcje 6 porcji
Składniki
- 6 szt wykałaczek
- 12 szt zielonych oliwek "manzanilla"
- 12 szt zielonych papryczek chili "guindilla"
- 12 szt anchoas
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Instrukcje
- Odcedź oliwki oraz anchois, a z papryczek usuń szypułki.
- Zacznij od nadziania oliwki na wykałaczkę.
- Teraz nabij w poprzek papryczkę guindilla.
- Następnie nabij dwa filety z sardeli delikatnie złożone wpół (możesz też owinąć anchoas wokół papryczki, jak na zdjęciu).
- Dodaj kolejną papryczkę i zakończ nadziewając oliwkę.
- Tak powstały “szaszłyk” polej odrobiną oliwy z oliwek extra virgen.
Słowo kluczowe Gilda, Kraj Basków, pintxo, Tapas