
Przepis na Goxua - baskijski deser wielowarstwowy
Deser goxua została po raz pierwszy wykonana w latach 70. przez cukiernika z Vitorii,( do jego stworzenia zainspirował go kataloński krem) choć dziś rozpowszechniony jest na całym obszarze Kraju Basków. Goxua w języku baskijskim oznacza „ słodki, bogaty ”. Deser musimy jeść „od dołu do góry”, biorąc po trochu z każdej warstwy, aby móc docenić odmienne smaki i różne konsystencje. Jest przykładem tego, że kuchnia Kraju Basków jest pyszna, prosta i nieskomplikowana.
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 20 minutes mins
Course Kraj Basków
Cuisine Kraj Basków
Servings 4 porcje
Ingredients
- 100 ml śmietanki 30%
- 30 g mąki kukurydzianej lub skrobi kukurydzianej
- 60 g cukru waniliowego
- 500 l mleka
- 3 szt żółtka jaj
- 1 szt cytryna
- 4-8 szt biszkpotów
- 10 ml aromatu rumowego lub 2 x więcej rumu
- 2 łyżki cukru
- 100 g cukru trzcinowego do posypania
Instructions
Przygotowanie kremu:
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy skórkę z całej cytryny, a także cukier waniliowy. Zagotowujemy i odstawiamy.
- Do miski wsypujemy skrobię kukurydzianą, wbijamy żółtka. Wszystko mieszamy. Teraz wlewamy kilka-kilkanaście łyżek ciepłego mleka, cały czas mieszając.
- Gdy masa stanie się płynna i ciepła, wlewamy ją do garnka z ciepłym mlekiem.
- Mieszamy wszystko i podgrzewamy w rondlu, aż zgęstnieje.
- Gdy masa ma konsystencję budyniu, przelewamy ją przez sitko do innego naczynia. Krem schładzamy.
Przygotowanie bitej śmietany:
- Śmietankę 30 % wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie syropu rumowego:
- Na patelnię lub do rondla wlewamy 30 ml wody i podgrzewamy.
- Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę cukru i aromat rumowy.
- Gotujemy jeszcze przez minutę i odstawiamy.
- Nasączamy syropem po 2 biszkopty na 1 porcję deseru i odstawiamy.
Przygotowanie goxua:
- Do przezroczystej małej salaterki przekładamy porcję bitej śmietany.
- Na nią nakładamy namoczone w syropie rumowym biszkopty.
- Następnie na biszkopty wlewamy schłodzony krem, a na wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym (cukier możemy skarmelizować).
- Serwujemy schłodzone!
Keyword baskijski, deser, deser hiszpański, goxua, Kraj Basków, tiramisu