Hiszpańskie Smaki

Hiszpańskie Smaki

Przepis na Goxua – baskijski deser wielowarstwowy

Przepis na Goxua - baskijski deser wielowarstwowy

Deser goxua została po raz pierwszy wykonana w latach 70. przez cukiernika z Vitorii,( do jego stworzenia zainspirował go kataloński krem) choć dziś rozpowszechniony jest na całym obszarze Kraju Basków. Goxua w języku baskijskim oznacza „ słodki, bogaty ”. Deser musimy jeść „od dołu do góry”, biorąc po trochu z każdej warstwy, aby móc docenić odmienne smaki i różne konsystencje. Jest przykładem tego, że kuchnia Kraju Basków jest pyszna, prosta i nieskomplikowana.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Course Kraj Basków
Cuisine Kraj Basków
Servings 4 porcje

Ingredients
  

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 30 g mąki kukurydzianej lub skrobi kukurydzianej
  • 60 g cukru waniliowego
  • 500 l mleka
  • 3 szt żółtka jaj
  • 1 szt cytryna
  • 4-8 szt biszkpotów
  • 10 ml aromatu rumowego lub 2 x więcej rumu
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g cukru trzcinowego do posypania

Instructions
 

Przygotowanie kremu:

  • Do garnka wlewamy mleko, dodajemy skórkę z całej cytryny, a także cukier waniliowy. Zagotowujemy i odstawiamy.
  • Do miski wsypujemy skrobię kukurydzianą, wbijamy żółtka. Wszystko mieszamy. Teraz wlewamy kilka-kilkanaście łyżek ciepłego mleka, cały czas mieszając.
  • Gdy masa stanie się płynna i ciepła, wlewamy ją do garnka z ciepłym mlekiem.
  • Mieszamy wszystko i podgrzewamy w rondlu, aż zgęstnieje.
  • Gdy masa ma konsystencję budyniu, przelewamy ją przez sitko do innego naczynia. Krem schładzamy.

Przygotowanie bitej śmietany:

  • Śmietankę 30 % wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie syropu rumowego:

  • Na patelnię lub do rondla wlewamy 30 ml wody i podgrzewamy.
  • Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę cukru i aromat rumowy.
  • Gotujemy jeszcze przez minutę i odstawiamy.
  • Nasączamy syropem po 2 biszkopty na 1 porcję deseru i odstawiamy.

Przygotowanie goxua:

  • Do przezroczystej małej salaterki przekładamy porcję bitej śmietany.
  • Na nią nakładamy namoczone w syropie rumowym biszkopty.
  • Następnie na biszkopty wlewamy schłodzony krem, a na wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym (cukier możemy skarmelizować).
  • Serwujemy schłodzone!
Keyword baskijski, deser, deser hiszpański, goxua, Kraj Basków, tiramisu
Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.