Katalonia a la Gaudi cz.1

Kuchnię katalońską często przyrównuję symbolicznie do mozaiki stworzonej przez Gaudiego, na którą można

Mozaika Gaudiego
fot. Adrian Stojewski

natrafić między innymi w Park Guell. Owa mozaika jest niezwykle barwna, ma różne kształty i rozmiary tak samo jak tutejsza kuchnia. Dziedzictwo kulinarne bardzo zróżnicowane i uwarunkowane klimatem śródziemnomorskim, górskim położeniem terenu i dostępem do morza śródziemnego. Przenika wpływami wszystkich narodów chcących mieć tutaj swoje wpływy w historii. Bazuje jednak na produktach typowych dla kuchni śródziemnomorskiej a więc: ryż, świeże warzywa takie jak pomidor, bakłażan, papryka i karczochy, owoce morza, ryby: anchois, sardynki, tuńczyk oraz ogromna ilość oliwy z oliwek i wina.

Ale po samych produktach nie możemy stwierdzić jak w praktyce wygląda kuchnia katalońska. Każdemu odwiedzającemu ten region turyście przychodzi do głowy Krem Kataloński czyli Crema Catalana, która jest wizytówką całej Katalonii a także Hiszpanii. Znajdziemy go w wielu restauracjach i barach ale bardzo trudno jest znaleźć krem który jest robiony na miejscu, bo w wielu przypadkach możemy dostać podgrzany deser prosto z supermarketu. Na szczęście udało mi się natrafić na oryginalną i wspaniałą Crema

Crema Catalana
fot. Adrian Stojewski

Catalana. Na pierwszy “rzut oka” podobny do Crème brûlée ale różnicą jest sposób przyrządzania, zamiast śmietany, przygotowuje się ją z mleka i zamiast wanilii dodaje się żółtka jaj, cynamon i mąkę kukurydzianą. Bazą jak już wspomniałem jest mleko które łączy się z cukrem waniliowym, cynamonem i skórką pomarańczową które po zagotowaniu dodaje się do utartych żółtek z cukrem z mlekiem i mąką kukurydzianą, bardzo energicznie mieszając. Po zgęstnieniu, przełożeniu do żaroodpornych naczyń i posypaniu cukrem podgrzewane jest w bardzo wysokiej temperaturze tak  by cukier na wierzchu się skarmelizował tworząc twardą brązową skórkę. (Już wkrótce przepis)

Znana tu jest również sałatka Amanida Catalana z sałaty, ugotowanych jajek, czerwonej papryki, dymki, czarnych oliwek, pomidorów i tuńczyka. Znajdziemy również coś co miłośnicy czosnku, próbując to choć raz, będą chcieli jeść to do końca życia. Mowa tu o Allioli, które poznałem w regionie Murcji ale pochodzi właśnie stąd. Jest to sos z czosnku i oliwy z oliwek  który jest aksamitny, delikatny i puszysty jak krem a jednocześnie jest bardzo czosnkowy gdyż do przygotowania Allioli używa się proporcjonalnie dużą ilość czosnku. (Już wkrótce przepis)

Katalonia jest miejscem z którego zrodziło się wiele restauracji które znajdywały się i nadal znajdują się w światowej czołówce, zamknięta w 2011 roku El Bulli, kilkukrotnie była najlepsza restauracją na świecie, natomiast kilka innych restauracji takich jak El Celler de Can Roca w Gironie czy Quique Dacosta w Barcelonie są jednymi z najlepszych restauracji świata.

To tylko mały zwiastun, który mam nadzieję tylko zachęci Was do odkrywania regionalnych smaków Hiszpani z Tastes of Spain!

PS: Już wkrótce oryginalne i sprawdzone przepisy na katalońskie przysmaki!

Adrian Stojewski

Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.