Hiszpańskie Smaki

Kuchnia Hiszpańska + Konkurs

Kuchnia hiszpańska… Czy w ogóle takowa istnieje ?

Po dziesiątkach podróży zaczynając od gorącej , pełnej flamenco i tapas Andaluzji, przez Murcjańskie „Ogrody Europy”, pełne paelli i szalonych fiest Walencji, słynącej z najlepszych owoców morza Galicji , Asturii mlekiem i cydrem płynącej, tradycyjnej La Manczy, szczycącej się najlepszym „queso manchego” i walczącym z wiatrakami Don Kichotem, Krajem Basków z jednymi z najlepszych restauracji na świecie i małymi,przepysznymi pintxos, po Katalonię z Guel’owską mozaiką owoców morza, mięsa, okraszone śródziemnomorskim klimatem, z czystym sumieniem mogę stwierdzić że narodowa kuchnia hiszpańska nie istnieje. Istnieją tu natomiast potrawy regionalne, które rozpieszczają smakiem podniebienia i zostają w pamięci na całe życie. Mam nadzieję że wraz z ‪#‎TastesofSpain‬ też to przeżyjecie.
Na zachętę ogłaszam konkurs, dzięki,któremu już teraz może się to spełnić! 🙂 Osoba, która udostępni na swojej tablicy ten post i otrzyma największą liczbę lajków wygra oryginalne opakowanie Arroz La Fallera, który jest najczęściej wybieranym ryżem, przez samych mieszkańców Walencji. (Kilogram ryżu wystarcza na 13 porcji)
W przesyłce będzie również kilka ciekawych przepisów na paellę!

Picture of Adrian Stojewski

Adrian Stojewski

¡Hola! , jestem Adrian i od ponad 10 lat staram się, aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczyłem się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończyłem szkołę gastronomiczną w Polsce i studiowałem na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Na co dzień współpracuję z największymi studiami kulinarnymi w Polsce.

Przepis na solomillo al whisky

Solomillo al whisky, czyli kruche polędwiczki skąpane w delikatnym sosie z whisky, to klasyczne hiszpańskie tapas. Ten istny comfort food, wprost z ognistej Sewilli, przeniesie

Read More »

Przepis na Pollo al chilindrón

Czy wiesz, że “chilindrón” było kiedyś niezwykle popularną grą karcianą w aragońskich tawernach, której zwycięzca decydował, kto zapłaci za jedzenie. Aragonia to ogrom różnorodności na

Read More »

Zagłosuj na polskiego kandydata w Paella World Cup 2023!

Przychodzę do Ciebie z wyjątkową prośbą. Potrzebuję Twojego głosu w eliminacjach do finału World Paella Day Cup 2023, konkursu gotowania paelli, który ma wyłonić najlepszego kucharza na świecie!🏆 Zagłosuj tu do 25.06:
Aby Twój głos był ważny, trzeba potwierdzić jego oddanie także mailowo.